A koffein javíthatja a pajzsmirigy működését
A koffeinfogyasztás javíthatja a pajzsmirigy működését az anyagcserezavarban szenvedőknél, derül ki egy új kutatásból.
A Nutritional Journal című szaklapban megjelent tanulmány eredményei szerint bár a koffeinbevitel és a pajzsmirigyműködés közötti ok-okozati összefüggés további igazolást igényel, a koffein, mint könnyen beszerezhető és széles körben fogyasztott étrendi összetevő, potenciális jelölt a pajzsmirigy egészségének javítására az anyagcserezavarban szenvedő egyéneknél. Az egészséges tartományon belüli koffeinfogyasztás nem-lineáris összefüggést mutatott a pajzsmirigyszintekkel. A mérsékelt koffeinbevitel összefüggésbe hozható az anyagcserezavarok kockázatának csökkentésével, amellett, hogy mentálisan is jótékony hatással bír, írja a lap.
Kínai kutatók a 2007-2012-es National Health and Nutrition Examination Survey (NHANES) III tanulmány 2582 résztvevőjének adatait értékelték, és a koffeinnek (a szisztémás anyagcserében és a neurológiai fejlődésben jelentős szerepet játszó) pajzsmirigyhormonra gyakorolt hatását vizsgálták.
Összességében nem volt összefüggés a koffein és a TSH-szintek között. Egy normál csésze kávé általában 80-100 mg koffeint tartalmaz, és az Egyesült Államok Élelmiszer- és Gyógyszerügyi Hivatala (FDA) szerint az egészséges felnőttek napi 400 mg koffeint biztonsággal fogyaszthatnak. A koffeinfogyasztás és a szérum FT4 vagy FT3 szintek (amelyek a pajzsmirigy alulműködésével kapcsolatosak ) között szintén nem volt szignifikáns összefüggés egyik csoportban sem. Az eredmények azt mutatják, hogy a koffeinfogyasztás nem-lineárisan korrelált a szérum TSH-szinttel, és mérsékelt mennyiségben (9,97–264,97 mg/nap) fogyasztva a koffein pozitív korrelációt mutatott a szérum TSH-szinttel az anyagcserezavarban szenvedő betegeknél.
A koffein feltehetően modulálja az agyalapi mirigy hormonszekrécióját, ami bizonyítottan befolyásolja a hipotalamusz-hipofízis-mellékvese tengelyt. A szerzők feltételezik, hogy a koffein az agyalapi mirigy működésének befolyásolásával potenciálisan befolyásolhatja a pajzsmirigy aktivitását, ám a mechanizmusok továbbra sem világosak, valamint további, prospektív vizsgálatokra van szükség annak értékeléséhez, hogy a fokozott kávéfogyasztás valóban csökkenti-e a pajzsmirigybetegségek kockázatát.