2024. április. 27., szombat - Zita.

A koffein javíthatja a pajzsmirigy működését

A koffeinfogyasztás javíthatja a pajzsmirigy működését az anyagcserezavarban szenvedőknél, derül ki egy új kutatásból.

A Nutritional Journal című szaklapban megjelent tanulmány eredményei szerint bár a koffeinbevitel és a pajzsmirigyműködés közötti ok-okozati összefüggés további igazolást igényel, a koffein, mint könnyen beszerezhető és széles körben fogyasztott étrendi összetevő, potenciális jelölt a pajzsmirigy egészségének javítására az anyagcserezavarban szenvedő egyéneknél. Az egészséges tartományon belüli koffeinfogyasztás nem-lineáris összefüggést mutatott a pajzsmirigyszintekkel. A mérsékelt koffeinbevitel összefüggésbe hozható az anyagcserezavarok kockázatának csökkentésével, amellett, hogy mentálisan is jótékony hatással bír, írja a lap.

Kínai kutatók a 2007-2012-es National Health and Nutrition Examination Survey (NHANES) III tanulmány 2582 résztvevőjének adatait értékelték, és a koffeinnek (a szisztémás anyagcserében és a neurológiai fejlődésben jelentős szerepet játszó) pajzsmirigyhormonra gyakorolt hatását vizsgálták.

Összességében nem volt összefüggés a koffein és a TSH-szintek között. Egy normál csésze kávé általában 80-100 mg koffeint tartalmaz, és az Egyesült Államok Élelmiszer- és Gyógyszerügyi Hivatala (FDA) szerint az egészséges felnőttek napi 400 mg koffeint biztonsággal fogyaszthatnak. A koffeinfogyasztás és a szérum FT4 vagy FT3 szintek (amelyek a pajzsmirigy alulműködésével kapcsolatosak ) között szintén nem volt szignifikáns összefüggés egyik csoportban sem. Az eredmények azt mutatják, hogy a koffeinfogyasztás nem-lineárisan korrelált a szérum TSH-szinttel, és mérsékelt mennyiségben (9,97–264,97 mg/nap) fogyasztva a koffein pozitív korrelációt mutatott a szérum TSH-szinttel az anyagcserezavarban szenvedő betegeknél.

A koffein feltehetően modulálja az agyalapi mirigy hormonszekrécióját, ami bizonyítottan befolyásolja a hipotalamusz-hipofízis-mellékvese tengelyt. A szerzők feltételezik, hogy a koffein az agyalapi mirigy működésének befolyásolásával potenciálisan befolyásolhatja a pajzsmirigy aktivitását, ám a mechanizmusok továbbra sem világosak, valamint további, prospektív vizsgálatokra van szükség annak értékeléséhez, hogy a fokozott kávéfogyasztás valóban csökkenti-e a pajzsmirigybetegségek kockázatát.

Archív fotó-illusztráció: pixabay.com
Archív fotó-illusztráció: pixabay.com

(forrás: otszonline.hu )
Olvasói vélemény: 0,0 / 10
Értékelés:
A cikk értékeléséhez, kérjük először jelentkezzen be!