Joghurtfogyasztás és adenoma-kockázat
Heti két, vagy több adag joghurt elfogyasztása férfiaknál képes csökkenteni az adenomák kialakulásának kockázatát, írja a PharmaOnline.
A béldaganatok „előszobáját” jelentő adenomák kialakulásának egy egyszerűen hozzáférhető módszerrel, a joghurtfogyasztással való megelőzéséről USA-beli kutatók számol be a PharmaOnline a Gut nyomán.
Már Mecsnyikov felismerte a joghurt kedvező hatásait
A felismerés nem teljesen új keletű, hiszen az orosz kutató, Ilja Iljics Mecsnyikov már több mint 100 évvel ezelőtt kedvező élettani hatást kötött a joghurthoz, a benne található tejsavhoz és a benne élő baktériumokhoz. Noha széleskörű vizsgálatokban nem sikerült egyértelműen igazolni a joghurt kedvező hatásait, több epidemiológiai vizsgálat állapított meg összefüggést a gyakori joghurtfogyasztás és a különféle megbetegedések gyakoriságának a csökkenése között. Feltételezhető, hogy a joghurtban található Bacillus bulgaricus és Streptococcus thermophilus megkötik a vastagbélben található karcinogéneket és egy ilyen módon egy protektív savas miliőt alakítanak ki.
Állatkísérletek alapján a joghurtos táplálék képes a béldaganatok kialakulását meggátolni. Azt, hogy az egereknél és patkányoknál megfigyeltek mennyire érvényesek humán vonatkozásban, górcső alá vették.
A férfiaknál akár 26 százalékkal is csökkenhet az adenoma-rizikó
A joghurtfogyasztás és a béldaganatok kialakulása közötti kapcsolat elemzését két korábbi vizsgálat, a Health Professionals Follow Up (HPFS) és a Nurses Health Study (NHS) eredményeinek a felhasználásával végezték. Mindkét vizsgálat során évtizedeken keresztül, rendszeresen nyomon követték a résztvevők táplálkozási szokásait és egészségi állapotát.
Összesen 32 606 férfinél (HPFS) és 55 743 nőnél (NHS) végeztek el kolonoszkópiás vizsgálatot. 5811 férfinél és 8116 nőnél fedeztek fel adenomát. Mindkét nemnél a gyakoribb joghurtfogyasztás az adenomák kisebb előfordulási gyakoriságával járt együtt. A kapcsolat azonban csak a férfiak esetében bizonyult szignifikánsnak.
Azok a férfiak, akik hetente legalább két alkalommal szerepeltették az étrendjükben a joghurtot, 19 százalékkal kisebb adenoma-rizikóval (OR 0,81; 071-0,94; 95 százalék CI) rendelkeztek.
A villosus és a tubulovillosus adenomák, valamint az 1 cm-nél nagyobb méretű adenomák előfordulási gyakorisága még jelentősebb mértékben, 26 százalékkal (OR 0,74; 0,59-0,92; 95 százalék CI) volt alacsonyabb a gyakori joghurtfogyasztó férfiaknál.
A protektív hatás – a közlemény eredményei alapján, csakúgy, mint az állatkísérletekben – a proximális colon szakaszra korlátozódott.
A vizsgálat gyengeségei
Mint egyetlen epidemiológiai vizsgálatnál sem, itt sem jelenthető ki bizonyossággal az ok-okozati kapcsolat. Továbbá, nincs magyarázat arra vonatkozóan sem, hogy a béldaganatok megelőzésében miért csak az erősebbik nemnél bizonyul szignifikánsan hatásosnak a joghurtfogyasztás.
(Forrás: Gut)