hirdetés
2024. április. 29., hétfő - Péter.
hirdetés

 

A II. világháború óta nem csökkent ennyire a várható élettartam

A koronavírus-járvány következtében számos országban olyan mértékben esett vissza a várható élettartam, amilyet a II. világháború óta nem tapasztaltak Nyugat-Európában – állapították meg az Oxford Egyetem Leverhulme Demográfiai Kutatóközpontjának szakértői.

Egyes országokban az elmúlt évek előrelépéseit rövid idő alatt semmissé tette a járvány – írják a kutatók az International Journal of Epidemiology című tudományos lapban megjelent tanulmányukban.

Magyarországon az adatok szerint egyetlen év alatt a nők esetében 2019-hez képest 2020-ban 79,54 évről 78,89 évre, férfiak esetében 72,81 évről 72,11 évre csökkent a várható élettartam.

Vizsgálatukhoz a tudósok 27 európai ország, az Egyesült Államok és Chile adatait elemezték. Ezek közül 27-ben csökkent 2020-ban a várható élettartam, 22 országban legalább fél évvel.

„Legutóbb a második világháború alatt figyelték meg a várható élettartam ilyen mértékű visszaesését egy éven belül több nyugat-európai országban, például Spanyolországban, Angliában és Walesben, Olaszországban és Belgiumban” – mondta José Manuel Aburto, a tanulmány társszerzője.

Az Oxford Egyetem közlése szerint a várható élettartam csökkenése a legtöbb országban összeköthető a Covid-19 okozta halálesetekkel. Tizenegy országban a férfiak esetében több mint egy évvel csökkent, nőknél ez 8 országban volt megfigyelhető. Ez a változás megsemmisítette a koronavírus-járványt megelőző 5,6 év fejlődését, írja az MTI nyomán a hvg.hu.

(forrás: hvg.hu/MTI)
Olvasói vélemény: 0,0 / 10
Értékelés:
A cikk értékeléséhez, kérjük először jelentkezzen be!
hirdetés

Könyveink