2021. augusztus. 04., szerda - Domonkos, Dominika.
hirdetés

 

A hormonpótlás nem mindig növeli az emlőrák kockázatát

Azoknál a nőknél, akik később kezdik el a hormonpótlást a menopauza után, kisebb lesz az emlőrákrizikó növekedése.

Nyolc évvel ezelőtt az Oxfordi Egyetem egyik vizsgálata, amely az 1,3 millió önkéntest bevonó Million Women tanulmány adatain alapult, kimutatta, hogy a kombinált hormonpótlás (ösztrogén és progeszteron) megduplázta az emlőrák kockázatát, míg a csak ösztrogént tartalmazó kezelés 30 százalékkal növelte a rizikót.

Akik később kezdik el a hormonpótlást, kisebb lesz az emlőrák rizikójaMost Valeria Beral professzor, ugyanaz az oxfordi epidemiológus, aki a 2003-as vizsgálatot vezette, azt fedezte fel, hogy az emlőrák kockázata jelentősen függ attól, hogy a nők mikor kezdik el a menopauza után a hormonpótlást.

Azoknál a nőknél, akik legalább öt évet vártak a hormonpótlással, a kombinált kezelés nem 100, hanem "csak" 53 százalékkal növelte meg az emlőrák rizikóját. Azoknál pedig, akik csak ösztrogénpótlást kaptak – szintén legalább öt évvel a menopauza után –, az emlőrák kockázata egyáltalán nem lett magasabb. Azaz, bizonyos körülmények között elhanyagolható a hormonpótlás emlőrák kockázatot növelő hatása.

A MedicalOnline néhány napja számolt be arról a tanulmányról, amely szerint azoknál a nőknél, akik hőhullámokat és a menopauza egyéb tüneteit élték át, 50 százalékkal kisebb az emlőrák leggyakoribb formájának kockázata, mint az ilyen jelenséget nem tapasztaló nőknél. 

a kapcsolatot azzal magyarázzák, hogy – mint az ismert – a női nemi hormonok, az ösztrogén és progeszteron fontos szerepet játszanak a legtöbb emlőrák kialakulásában, és a menopauzát kísérő tünetek éppen abból adódnak, hogy lecsökken ezeknek a hormonoknak a szintje a petefészek működésének lanyhulása miatt.

A teljes cikket itt olvashatja.

Dr. Weisz Júlia
a szerző cikkei

Olvasói vélemény: 0,0 / 10
Értékelés:
A cikk értékeléséhez, kérjük először jelentkezzen be!
hirdetés

Könyveink