hirdetés
2024. május. 04., szombat - Mónika, Flórián.
hirdetés

 

A halfogyasztás csökkentheti a cukorbetegek vesekárosodását

Csökkentheti a heti legalább kétszeri halfogyasztás a cukorbetegségben szenvedőkben a vesekárosodás kialakulását - állapította meg az a nagyszabású brit tanulmány, amelyben egy cambridge-i kutatóintézet orvosai népességalapú keresztmetszeti felmérést végeztek 22 ezer résztvevő bevonásával.

Az így megtalált 517 cukorbeteg 8,3 százalékánál fedeztek fel macroalbuminuriát, azaz fehérje volt a vizeletükben, ami a vese megbetegedésére utaló jel.
Az Amanda I. Adler és kollégái által az American Journal of Kidney Diseases című szaklap novemberi számában közzétett tanulmány szerint a résztvevőket táplálkozási szokásaikról is kifaggatták. Azok között a cukorbetegek között, akik összességében hetente egy alkalomnál kevesebbszer ettek halat, 18 százalékban fordult elő macroalbuminuria, míg akik hetente több mint kétszer tettek halat a tányérjukra, mindössze 4 százalékban kerültek a veszélyeztetettek közé.
Az orvosok a klinikai, demográfiai, életstílusbeli, étkezési szempontok mérlegelése után arra az eredményre jutottak, hogy a cukorbetegek körében a halfogyasztás maradt a döntő faktor, ami megkímélte a betegeket a macroalbuminuriától. Adler csoportja azt bizonyította, hogy miközben a cukorbetegségben szenvedőknek fehérjében szegény táplálkozást javasolnak a vesebetegségek elkerülése érdekében, "nem annyira az számít, hogy milyen mennyiségű, mint inkább az, hogy milyen forrásból származik" az elfogyasztott fehérje.
A tanulmány szerint "a hal egyedülálló tápanyag-összetevői" a vércukor karbantartásával vagy a lipid profilok javításával védik a vesét a károsodástól.
Arra azonban figyelmeztettek: nem mindegy, milyen halféléről van szó, hogyan készítik el, és milyen gyakorisággal fogyasztják - a cukorbetegek optimális vesekímélő haldiétáját a szakembereknek kell kikísérletezniük.


Forrás: Reuters; MTI

 

cimkék

Olvasói vélemény: 0,0 / 10
Értékelés:
A cikk értékeléséhez, kérjük először jelentkezzen be!
hirdetés

Könyveink