hirdetés
2024. április. 29., hétfő - Péter.
hirdetés

 

A hajkiegyenesítő kezelések és a méhdaganatok

A méhdaganat kockázata több mint két és félszer magasabb azoknál a nőknél, akik rendszeresen használnak hajkiegyenesítő termékeket – állapította meg egy nagy tanulmányban az amerikai Környezet-egészségügyi Biztonsági Intézet (NIEHS), amit a Telex idéz.

A Guardian beszámolója szerint a kutatók 33 947, különböző etnikumú 35 és 74 év közötti nőt követtek nyomon átlagosan közel 11 éven keresztül. Ez idő alatt 378 nőnél alakult ki méhdaganat, írja a lap. Mint megjegyzik, a kutatók figyelembe vették és kiszűrték a részt vevők egyéb kockázati tényezőit is.

Korábbi tanulmányok már kimutatták, hogy a tartós kémiai hajegyenesítő kezelések endokrinromboló vegyi anyagokat is tartalmaznak, amelyet már korábban összefüggésbe hoztak a mell- és petefészekrák magasabb kockázatával. A vizsgálatban ezért megfigyelték azok adatait, akik az előző évben több mint négyszer használtak hajkiegyenesítő termékeket. Alexandra White, a tanulmányt vezető US National munkatársa azt írja: becsléseik szerint hajkiegyenesítő kezelésen soha át nem esett nők 1,64 százalékánál alakult ki méhrák 70 éves korukra, de a gyakori használóknál ez a kockázat 4,05 százalék.

(forrás: Telex)
Olvasói vélemény: 0,0 / 10
Értékelés:
A cikk értékeléséhez, kérjük először jelentkezzen be!
hirdetés

Könyveink