hirdetés
2024. szeptember. 27., péntek - Adalbert.
hirdetés

 

A gyermekszületésszámra is hatással van a klímaváltozás

A globális felmelegedés termékenységre gyakorolt hatásait vizsgálja egy új tanulmány, amely a Population Studies című folyóiratban jelent meg, írja a Portfolio.

Risto Conte Keivabu, a németországi Max Planck Demográfiai Kutatóintézet munkatársa és kollégái Spanyolország teljes termékenységi arányszámát (TFR) vizsgálták 2010 és 2018 között. Eredményeik szerint a 25-30 Celsius-fok közötti átlaghőmérsékletű napok után kilenc hónappal 0,3 százalékos csökkenés volt tapasztalható a TFR-ben, míg 30 Celsius-fok feletti napoknál ez az érték megközelítette a 0,8 százalékot.

A jelenség nem egyedi: hasonló tendenciákat figyeltek meg az Egyesült Államokban, Dél-Koreában, Brazíliában és a szubszaharai Afrikában is. Európában Hajdu Tamás, a HUN-REN Gazdasági és Regionális Tanulmányok Központjának munkatársa kimutatta, hogy minden további 25 Celsius-fok feletti nap 0,7 százalékkal csökkenti a születési rátát.

A kutatók szerint a hatás mögött álló mechanizmus összetett lehet. Egy magyarországi tanulmány arra utal, hogy a terhességek valószínűsége nem közvetlenül a meleg napokon, hanem két héttel később csökken. Ez felveti annak lehetőségét, hogy a spermiumok minőségének és mennyiségének átmeneti csökkenése állhat a háttérben, írja a Portfolio.

(forrás: Portfolio)
Olvasói vélemény: 0,0 / 10
Értékelés:
A cikk értékeléséhez, kérjük először jelentkezzen be!
hirdetés

Könyveink