2024. április. 29., hétfő - Péter.

A ferroptózis szerepe a demenciában

Amerikai kutatók szerint az agyban felhalmozódó vas és a mikroglia degenerációja váltja ki a kognitív hanyatlást, közli az OTSZ Online.

Az Annals of Neurology folyóiratban szeptember 13-án jelent meg az Oregon Health and Science University (OHSU) kutatóinak cikke, amelyben az Alzheimer-kór kialakulásának egy új aspektusát írják le. Dr. Stephen Back, a kutatás vezetője szerint a vaszkuláris demenciával és az Alzheimer-kórral kapcsolatos vizsgálatok során eddig nem irányult kellő figyelem a sejthalál egyik formájára, a ferroptózisra. A mostani tanulmányban a kutatók halott emberek agyszövetét vizsgálva azt állapították meg, hogy a sejtekben felhalmozódó vas miatt pusztul el az agy immunválaszában részt vevő sejtek egyik formája, a mikroglia, melynek degenerációja fontos elősegítő tényezője a kognitív hanyatlás megjelenésének.

A mikroglia olyan őshonos agysejtekből áll, amelyek normális esetben a szervezet immunrendszerének részeként a sejthulladékok eltávolítására szolgálnak, és például az agyi idegrostokat szigetelő, védő mielinhüvelyek sérülésekor takarítják el a visszamaradó törmeléket. A kutatók azonban most azt állapították meg, hogy a vasban gazdag mielintől történő megszabadulás közben a mikroglia lebomlása következik be. Back szerint az eredményekből úgy tűnik, hogy a mikroglia pusztulásának láncolata szerepet játszik az Alzheimer-kór és a vaszkuláris demencia során bekövetkező kognitív hanyatlás progressziójában.

Back várakozásai szerint a gyógyszeripari cégek a tanulmány eredményeit felhasználva olyan gyógyszereket fognak létrehozni, amelyek célja az agy mikroglia degenerációjának csökkentése.

A teljes információ

(forrás: otszonline.hu )
Olvasói vélemény: 0,0 / 10
Értékelés:
A cikk értékeléséhez, kérjük először jelentkezzen be!