hirdetés
2024. április. 27., szombat - Zita.
hirdetés

 

A csernobili mutáns farkasok és a rák

Az Index szerint kutatások kimutatták, hogy a csernobili elzárt zónában élő farkasok ellenállóvá váltak a rákkal szemben.

Úgy tűnik, hogy a Csernobilban élő kóbor szürke farkasok falkái olyan mutációkat fejlesztettek ki, amelyek növelik a rák túlélésének esélyét – írja a lap az IFL Science nyomán a lap. Amióta a területet az 1986-os nukleáris katasztrófát követően kiürítették, a farkasok elszaporodtak a zárt zónában, a populációjuk hétszer nagyobb, mint a környező ukrajnai területeken.

Cara Love, a Princeton Egyetem evolúcióbiológusa egy évtizede tanulmányozza a farkasokat, és kutatásai szerint ezek a farkasok olyan megváltozott immunrendszerrel rendelkeznek, amely figyelemreméltóan hasonlít a sugárkezelésen átesett rákos betegekéhez. Love, aki a múlt hónapban a Washington állambeli Seattle-ben egy konferencián mutatta be munkáját, megállapította, hogy „a csernobili farkasok a többgenerációs expozíció és a radioaktív részecskék testükben való felhalmozódása ellenére is túlélnek és gyarapodnak”.

Love azonosította a farkasok genomjának specifikus régióit, amelyek ellenállónak tűnnek a rákkal szemben. A kutatás számos tudós érdeklődését felkeltette. 2023-ban Elaine Ostrander genetikus megjegyezte, hogy az ilyen munka új ismeretekkel szolgálhat a rákos megbetegedések megelőzésében, valamint az űrhajósok védelmének módszereivel kapcsolatban. A tanulmány hosszú távú célja, hogy olyan változásokat keressünk a DNS-ben, amelyek segítették az egyes populációk túlélését – mondta.

Mint a Magyar Állatvédelem az AC News  nyomán megjegyzi: kiderült az is, hogy a csernobili kutyák – az egykori lakosok háziállatainak leszármazottai – szintén hasonló rákellenálló képességgel rendelkezhetnek. Bár őket még nem vizsgálták ugyanúgy, mint vadon élő rokonaikat. A kutyák a katasztrófa után is azon a területen éltek, és jobban alkalmazkodtak, mint más fajok – például a madarak, amelyeknél a mérgező sugárzás következtében rendkívüli genetikai hibák keletkeztek.

Sajnos Love munkája némileg megrekedt, mivel ő és kollégái nem tudtak visszatérni a csernobili elzárt zónába. Először a Covid-19 járvány, most pedig az Oroszország és Ukrajna között zajló háború miatt.

 

(forrás: Index, Magyar Állatvédelem)

cimkék

Olvasói vélemény: 0,0 / 10
Értékelés:
A cikk értékeléséhez, kérjük először jelentkezzen be!
hirdetés

Könyveink