hirdetés
2024. április. 27., szombat - Zita.
hirdetés

 

A Covid alatti lezárások idején születettek bélflórája ellenállóbb

A "pandémia-bébik" bélflórája előnyösebb összetételű volt a valamivel idősebb társaikénál, írja a Sky News nyomán a hvg.hu.

A világjárvány első három hónapjában, a nagy lezárások idején világra jött, 351 csecsemő székletmintáját, illetve a kontrollcsoport, a pandémia előtt született babák székletét vizsgálták meg ír kutatók. Ezzel együtt egy online kérdőíves felmérés során arról is adatot gyűjtöttek, hogy a gyerekek milyen otthoni környezetben, milyen egészségi állapotban és milyen étrenden voltak a szóban forgó időszak alatt.

Az Allergy című szaklapban publikált tanulmány szerint a "pandémia-bébik" bélflórája előnyösebb összetételű volt a valamivel idősebb társaikénál, írja a Sky News nyomán a lap.

A kutatók azt valószínűsítik, hogy a "pandémia-bébiknél" kevésbé fognak kialakulni bizonyos allergiák. A jobb mikrobiomú csecsemők mindössze 5 százalékánál alakult ki egy éves korra valamilyen ételallergia, míg a kontrollcsoportban, a Covid előtt született babáknál ez az arány 22,8 százalék volt, közli a lap.

(forrás: hvg.hu)
Olvasói vélemény: 0,0 / 10
Értékelés:
A cikk értékeléséhez, kérjük először jelentkezzen be!
hirdetés

Könyveink