hirdetés
2024. április. 28., vasárnap - Valéria.
hirdetés

 

A bélvírusok egy része is jótékony hatású lehet

Egy friss kutatásból kiderül, hogy a bélvírusok egy csoportja döntő szerepet játszhat a stressz szabályozásában, írja a Qubit.

Az írországi University College Cork mikrobiomkutató intézetének munkatársai azon vírusok hatására voltak kíváncsiak, amelyek képesek baktériumokat megfertőzni és velük együtt szaporodni – ezeket bakteriofágoknak nevezzük. Megvizsgálták, mi történik velük egerekben, ha az állatokat krónikus szociális stressznek teszik ki, írja a lap. Mint kiderült, a stressz hatására megváltozott az egerek bélrendszerében lévő vírusok és baktériumok összetétele.

A kutatók később stressztől is mentes egerek ürülékéből gyűjtöttek vírusokat, amelyek egy részét visszaültették a stressznek kitett állatok belébe. Az eredmény nem maradt el: a beavatkozással csökkent az egerek stresszhormonjainak szintje, és nem mutatták tovább a depresszió és a szorongás jeleit.

Azt még további kutatásokban kell vizsgálni, hogy a vírustranszplantációk az emberek esetében is hasznosak lehetnek-e a stresszel összefüggő problémák kezelésében, de az ír kutatók tanulmánya az első olyan tudományos bizonyítékok közé tartozik, amelyek szerint a bélvírusok is részt vesznek a stresszre adott válaszban.

(forrás: Qubit)
Olvasói vélemény: 0,0 / 10
Értékelés:
A cikk értékeléséhez, kérjük először jelentkezzen be!
hirdetés

Könyveink