hirdetés
2024. május. 01., szerda - MUNKA ÜNN.,Fülöp, Jakab.
hirdetés

 

600 millió génmegőrzésre és a génbanki tevékenységre

Idén 500 millió forint jut az állami génmegőrzési feladatok támogatására, és 100 millió forint a génbanki tevékenység finanszírozására a Földművelésügyi és Vidékfejlesztési Minisztérium költségvetésében - jelentette ki Gráf József szakminiszter egy interpellációra adott válaszában hétfőn a parlamentben.

Herbály Imre (MSZP) azt kérdezte, hogyan tudja a földművelésügyi tárca a génmegőrzés folyamatosságát biztosítani, amikor a növényi génmegőrzéssel foglalkozó intézményeit átadta a Magyar Nemzeti Vagyonkezelő Zrt.-nek és több felsőoktatási intézménynek. A politikus kiemelte, hogy a genetikai sokféleség megőrzése a világ minden részén fontos kérdés, mert a termesztésben lévő fajták eltűnése, a fajtaválaszték beszűkülése a növénytermesztés és nemesítés területén egyre aggasztóbbá válik. Ezért a világ jelentős nemesítő társaságai, valamint több ország is kampányszerűen kezdték begyűjteni a genetikai anyagokat - hívta fel a figyelmet.
Gráf József válaszában hangsúlyozta, hogy jelentős anyagi forrás áll rendelkezésre, amelynek nagyobb részét pályázati úton kívánják felosztani az ilyen tevékenységet végző intézmények között. Mint mondta,bevált gyakorlat Európában és a világon is, hogy bizonyos kutatóintézeteket egyetemekhez, főiskolákhoz csatolnak.
Herbály Imre elfogadta a választ.


 

cimkék

Olvasói vélemény: 0,0 / 10
Értékelés:
A cikk értékeléséhez, kérjük először jelentkezzen be!
hirdetés

Könyveink