hirdetés
2024. április. 28., vasárnap - Valéria.
hirdetés

 

Hatékonyabb képzés, jobb orvosi eredmények

3D-nyomtatás az orvoslásban

A rohamosan fejlődő 3D-nyomtatási technológia az orvostudomány területén is egyre terjed: alkalmazása az orvostechnikai eszközgyártóktól a kórházakon, orvosokon, kutatóorvosokon át egészen az egyetemi oktatókig mindenki számára előnyökkel jár.

Az orvostanhallgatók régebben kizárólag kadávereken, más szóval holttesteken gyakorolhattak, ami engedélyek beszerzésével, előírások egész sorának nehézkes betartásával, súlyos költségekkel és komplikációkkal járt. Nem meglepő tehát, hogy mára a 3D-nyomtatás legfőbb orvosi alkalmazási területe éppen az oktatás.

Az olyan szkennelési technológiák, mint a komputertomográfia (CT) és a mágnesesrezonancia-képalkotás (MRI) többé-kevésbé láthatóvá varázsolják az orvosok számára a beteg testének egy-egy keresztmetszetét. Ezek természetes kiterjesztése, a 3D-nyomtatás azonban komplex, részletes, kézzelfogható anatómiai modelleket is képes alkotni, amik felhasználhatók sebészeti előkészítésre és képzésre, valamint az orvostanhallgatók számára oktatási segédeszközként, ráadásul jóval olcsóbban, mintha kadávereken gyakorolnának.

„Egy koponyán belüli agyi érkiboltosulás (aneurizma) műtétjére való felkészüléshez például hordozni egy egész kadávert, amikor csak a fejre lenne szükség, belátható, hogy értelmetlen. Annak idején pont egy ilyen esetnél nyomtattak ki először 3D-ben egy koponyát, benne az aggyal és a beteg érrel, amin sokkal hatékonyabban lehetett fúrásokkal szimulálni a majdani műtétet” – emlékszik vissza Falk György, a VARINEX Zrt. alapítója. A cég 25 évvel ezelőtt elsőként hozta be Magyarországra a 3D-nyomtatást.

A bangladesi sziámi ikerpár szétválasztása

A Cselekvés a Kiszolgáltatottakért Alapítvány magyar orvoscsapatát 2017-ben kérték fel egy fejüknél összenőve született bangladesi ikerpár szétválasztására. A teljes egészében magyar tervezésű és kivitelezésű Operation Freedom nevet viselő műtétsorozat első fázisát a közös agyi fő szállítóérszakasz szétválasztása jelentette 2018-ban Dakkában. A második – plasztikai sebészeti – fázis, a speciális magyar tervezésű szövettágító implantátumrendszer beültetése és fél évig tartó fokozatos tágítása Budapesten zajlott dr. Pataki Gergely irányítása alatt. A 2019 augusztus eleji végső szétválasztás a műtétsorozat harmadik fázisa volt, dr. Csókay András vezetésével.

„A csapat tagjai hetente gyakoroltak 3D-s modelleken, amiket a VARINEX nyomtatott számukra ún. PolyJet technológiával. Büszkék vagyunk rá, hogy a modellekkel kicsit mi is hozzájárultunk az elképesztően komplex orvosi bravúrhoz” – mondja Falk György.

Ez a 3D-ben nyomtatott sebészeti modell is segítette a bangadesi sziámi ikrek szétválasztását
Ez a 3D-ben nyomtatott sebészeti modell is segítette a bangadesi sziámi ikrek szétválasztását

Mit nyújt a PolyJet és mitől lehetne hasznos az Ön szakterületén is?

A piacvezető amerikai Stratasys PolyJet technológiája döbbenetesen valósághű és esztétikus darabokat eredményez. Hasonló elven működik, mint a hagyományos tintasugaras nyomtatás, de ahelyett, hogy tinta kerülne a papírra, a nyomtatófej folyékony fotopolimereket juttat egy nyomtatótálcára, ahol minden csepp UV fény alatt szilárdul meg. A PolyJet 3D-nyomtatók tűpontosságot, sima felületeket és rendkívül aprólékos részleteket képesek előállítani, a legfejlettebb PolyJet-rendszerek pedig a hőre lágyuló műanyagtól kezdve a gumin át az emberi szövetekig mindent képesek szimulálni, számos színben. Sokoldalúságának köszönhetően a Polyjet optimális választás speciális alkalmazásokhoz is, a fröccsöntéstől kezdve a sebészeti tervezési modelleken át a szimulációig és a klinikai képzésig.

3D-nyomtatott anatómiai oktató bábú
3D-nyomtatott anatómiai oktató bábú
 

Gyors prototípusgyártás és termékfejlesztés

A gyors prototípusgyártás és a termékfejlesztés is olyan kulcsfontosságú területek, ahol a 3D-nyomtatás segít az orvostechnikai eszközök gyártóinak. A házon belüli 3D-nyomtatással sokkal gyorsabban és általában olcsóbban lehet prototípusokat készíteni, mint a hagyományos gyártási módszerekkel. Ez felgyorsítja a teljes fejlesztési folyamatot, mivel a tervek gyorsan módosíthatók, az elemek újranyomtathatók, az iteratív, de gyors visszajelzési ciklus által pedig gyorsabban jut a termék a klinikai vizsgálatig és a piacra.

Jobb orvosi eredmények és költséghatékonyság

Talán a legfigyelemreméltóbb példa erre az alkalmazásra a beteg speciális anatómiájának modellezése, beleértve a patológiát is, amivel az orvosok a műtét előtt tanulmányozhatják a legjobb megközelítést. Ez rövidebb műtéti időt és jobb műtét utáni eredményeket jelent.

A 3D-nyomtatott modellek az orvosok gyógyászati eljárásokkal és új eszközök tesztelésével kapcsolatos oktatásában is hasznosak. Képesek imitálni az élő szövetek kinézetét és tapintását, és olyan oktatási elemeket is tartalmazhatnak, mint például címkék vagy kontrasztos színek. Így elkerülhetők a holttestek tárolásával és rendelkezésre állásával kapcsolatos – a többi közt gazdasági – kihívások.

3D-nyomtatott valósághű csontszerkezet
3D-nyomtatott valósághű csontszerkezet

Az additív gyártás a protézisek és ortézisek esetében is optimális megoldás, mivel könnyen az egyén egyedi igényeihez igazíthatók. Precízebb lesz vele a kezelés, ami kevesebb műtét utáni komplikációt és gyorsabb felépülést biztosít. A 3D-nyomtatott protézisek a hagyományos megoldások töredékébe kerülnek, testreszabottak, növésben lévő gyermekek esetében pedig sokkal olcsóbban cserélhetők új eszközökre.

Laboratóriumi szerszámok, szerelvények és rögzítő elemek

A 3D-nyomtatott gyártási eszközök, mint pl. a jigek, rögzítők, stb. használata egyszerűsíti a munkafolyamatot és lerövidíti a termékfejlesztési ciklust. Olyan laboratóriumi eszközök, mint például a pipettatartók és egyéb kis alkatrészek gyakran 3D-nyomtatással is előállíthatók, az orvosi beszállítók által felszámított költségek töredékéért. Emellett a konkrét munkaköri igényekhez is igazíthatók, így sokoldalúbb megoldást jelentenek.

Ha az Ön szakterületén is érdemes lenne feltérképezni a 3D-nyomtatás előnyeit, lépjen kapcsolatba velünk, szívesen segítünk!

VARINEX Zrt.

 

cimkék

Olvasói vélemény: 0,0 / 10
Értékelés:
A cikk értékeléséhez, kérjük először jelentkezzen be!
hirdetés

Könyveink