hirdetés
2024. október. 04., péntek - Ferenc.
hirdetés

 

100 éve megjósolták, most találták meg a gyógyító sejteket

A Dél-Ausztrál Egészségügyi és Orvosi Kutatóintézet (SAHMRI) szakembereinek kilenc évnyi munka megkoronázásaként sikerült azonosítaniuk egy korábban ismeretlen sejttípust, amely hozzájárulhat az emlősök szöveteinek gyógyításához, közli a hvg.hu.

Egyelőre egerekben sikerült elkülöníteni ezeket az sejteket, amelyeket EndoMac progenitoroknak neveztek el a szakemberek. Ezek a progenitorok két különböző típusra tudnak szétválni, endotél sejtekre (amelyek a vérerek belső falát alkotják, és igen fontos szerepet játszanak a vérerek növekedésének és működésének fenntartásában), valamint olyan immunsejtekre (makrofágokra), amelyek nélkülözhetetlenek a szövetek védelméhez és helyreállításához, írja a lap.

Voltak kutatók, akik azt gyanították, hogy a felnőttkorban új makrofágok születnek olyan, eddig még fel nem fedezett őssejtekből, amelyek jóval a születés előtt telepednek meg a szervezetben. Sok vita folyt erről a feltételezésről, és most az Ausztráliából származó új eredmények alátámasztják ezt a hipotézist: az ausztrál kutatók ugyanis megtalálták ezeket a sejteket a felnőtt egerek aortájának külső rétegében. Ebből arra következtettek, hogy a makrofágok embrionális progenitor sejtjei a szív aortájába kerülnek a korai fejlődés során. Aztán ahogy a rágcsálók öregszenek, ezek a keringő őssejtek új makrofágokat juttatnak a szövetekbe. Mivel az EndoMac progenitorok nem rendelkeznek „névcímkékkel”, azaz nem egyénre szabottak, így ígéretes jelöltek az őssejt-transzplantációra, mivel kevéssé valószínű, hogy immunválaszt váltanának ki.

A kutatók a továbbiakban a bőrben és az izomszövetekben keresnék az EndoMac progenitor sejteket. Vizsgálnák még e sejtek jelenlétét az emberi szövetekben. A korai eredmények mindenesetre ígéretesek, hiszen potenciálisan megnyithatják az utat az áttörések előtt az emberi szövetek helyreállításában és a regeneratív gyógyászatban. Emellett megkérdőjelezik a felnőtt emlősök makrofág-termelésével kapcsolatos régóta fennálló hiedelmeket, hiszen arra utalnak, hogy nem a csontvelőből származó őssejtek, hanem ezek a progenitor sejtek felelősek az új makrofágok bejuttatásáért a felnőtt szövetekbe.

A teljes információ

 

(forrás: hvg.hu)
Olvasói vélemény: 0,0 / 10
Értékelés:
A cikk értékeléséhez, kérjük először jelentkezzen be!
hirdetés

Könyveink