hirdetés
hirdetés
2024. május. 17., péntek - Paszkál.
hirdetés

Közvetlen és utólagos térítés

Utazási költségtérítés

Költségtérítést igénybevehetők köre

A járóbeteg-szakellátásra, a fekvőbeteg-gyógyintézetbe, továbbá gyógyászati ellátásra, rehabilitációra beutalt biztosítottat utazási költségeihez támogatás illeti meg:

• ha orvosszakértői vizsgálatra utalták vagy rendelték be;
• vagy ha a beutaló olyan egészségügyi szolgáltatóhoz szól, amely a biztosított területi ellátására kötelezett, vagy annál közelebb lévő egészségügyi szolgáltatóhoz – ha az oda történő beutalásba a biztosított beleegyezett.

Az utazási költségtérítés mértéke megegyezik az adott távon menetrend szerint közlekedő közlekedési eszköz (busz, vonat) másodosztályára szóló teljes összegű viteldíjával.

Kétféle utazási utalvány létezik: a hitelezettel közvetlenül fizetnek a pénztárnál, a másik fajta viszont utólagos költségtérítésre jogosít, ebben az esetben a beteg megveszi a jegyet, majd az egészségbiztosító utólag fizeti meg a vonatköltséget a beutaló orvos és a vizsgálatot, kezelést végző orvos, intézmény pecsétjével ellátott irat alapján. A hitelezett utazási utalvány kiállítására és a szolgáltatás igénybevételének igazolására a háziorvos jogosult.

Az utazási költséghez nyújtott támogatás a biztosítottal azonos módon illeti meg a 16 éven aluli gyermek kísérőjét, valamint a 16 éven felüli biztosított kísérőjét, ha az utóbbi egészségi állapota miatt a kíséretet a beutaló orvos szükségesnek tartja.

Azt a biztosítottat, aki a betegsége, egészségi állapota miatt tömegközlekedési eszközön utazni nem tud, utazási költségtérítésként az adott viszonylatban közlekedő olcsóbb díjtételű menetrend szerinti közlekedési eszköz jegyének ára – ideértve a kísérő jegyének árát is – illeti meg.

A fogyatékos gyermek és kísérője részére a közforgalmú személyszállítási, utazási kedvezményekről szóló jogszabályban biztosított kedvezményt meghaladó része téríthető meg utazási költség címén, ha közforgalmú közlekedési eszközzel utaztak.

Nem állítható ki hitelezett utazási utalvány a jogszabály alapján díjmentes utazásra jogosult személyek, azaz a 65 éven felüliek részére. Helyi közlekedési eszköz igénybevételéhez nem jár támogatás. Amennyiben a biztosított az egészségügyi ellátást azért veszi beutaló nélkül igénybe, mert egészségi állapota az azonnali ellátását indokolta, jogosult támogatást kérni az egészségügyi szolgáltatótól otthonába (tartózkodási helyére) utazáshoz is.

Olvasói vélemény: 0,0 / 10
Értékelés:
A cikk értékeléséhez, kérjük először jelentkezzen be!
hirdetés