hirdetés
hirdetés
2024. május. 17., péntek - Paszkál.
hirdetés

Támogatások igényléséhez szükséges igazolások

Igazolások

Kedvezmények

1. Ápolási díj
2. Fogyatékossági támogatás
3. Személyes gondoskodást nyújtó szociális ellátások
4. Súlyos mozgáskorlátozott személyek közlekedési kedvezményei
5. Gyermekvédelem

1. Ápolási díj
Az ápolási díj megállapításához mellékelni kell egy, a háziorvos által kitöltött nyomtatványt, amelyet az ide vonatkozó kormányrendelet alapján állít ki a háziorvos. A formanyomtatvány mintája a rendelet 7. számú mellékletében található.

2. Fogyatékossági támogatás
A támogatás iránti igényhez mellékelni kell az igénylő háziorvosa által kiállított beutalót, valamint a fogyatékosságot igazoló orvosi dokumentációt.
Az orvosi beutalóban a háziorvos
• nyilatkozik arról, hogy a rendelkezésre álló orvosi dokumentáció a súlyosan fogyatékos állapot minősítésére alkalmas-e,
• véleményt ad az igénylő önálló életvitelre való képességének és önkiszolgálási képességének minősítéséhez,
• nyilatkozik arról, hogy ha az igénylő szakértői bizottság általi személyes vizsgálata szükséges, a vizsgálatot az igénylő lakóhelyén, tartózkodási helyén vagy az Országos Egészségbiztosítási Pénztár Országos Orvosszakértői Intézetének telephelyén indokolt-e elvégezni.

3. Személyes gondoskodást nyújtó szociális ellátások
A lakóotthoni ellátás igénybevételére irányuló eljárás során az intézményvezető, illetőleg a megállapodás megkötésére feljogosított személy a lakóotthoni ellátás iránti igény teljesítéséről az igénybe vevő háziorvosa véleményének figyelembevételével dönt. Állami fenntartású intézmény esetén a soron kívüli ellátás biztosítását különösen az alapozza meg, ha az igénybe vevő soron kívüli elhelyezése a háziorvos vagy a kezelőorvos szakvéleménye szerint indokolt.

4. Súlyos mozgáskorlátozott személyek közlekedési kedvezményei
A súlyosan mozgáskorlátozott személyek személygépkocsi-szerzési támogatásra, személygépkocsi-átalakítási támogatásra, illetve közlekedési támogatásra jogosultak. A súlyos mozgáskorlátozottá nyilvánításhoz a háziorvos kérelemre szakvéleményt ad. A szakvélemény igazolja a közlekedőképesség minősítését, hogy a súlyos mozgáskorlátozott személy állapota végleges vagy változhat, illetve azt, hogy állapota mióta áll fenn. Amennyiben az állapot változhat, a szakvéleményt évente felül kell vizsgálni.
A szakvéleményt a rendelet mellékletében szereplő formanyomtatványon kell dokumentálni.

5. Gyermekvédelem
Az örökbefogadás előtti eljárás keretében abban a kérdésben, hogy az örökbe fogadni szándékozó személy alkalmas-e az örökbefogadásra, a gyámhivatal dönt. A döntési eljárásban azonban figyelembe veszi a háziorvos igazolását az örökbe fogadni szándékozó személy alkalmassága kérdésében.
Mielőtt a gyermeket gondozásba helyeznék, a gyámhivatal beszerzi a háziorvosi, szakorvosi igazolást a gyermek egészségi állapotáról, fejlődését befolyásoló betegségekről, valamint – 3 évesnél idősebb gyermek esetén – a személyiségére vonatkozó szakvéleményt.
Ha a 16 év feletti kiskorú személy a gyámhivatalnál vagy az anyakönyvvezetőnél házasságkötés engedélyezése iránti kérelmet nyújt be, csatolnia kell a háziorvos igazolását arról, hogy a házasságkötéshez szükséges testi és értelmi fejlettséggel rendelkezik.

Olvasói vélemény: 0,0 / 10
Értékelés:
A cikk értékeléséhez, kérjük először jelentkezzen be!
hirdetés