hirdetés
hirdetés

Dr. Szél Edit cikkei

  #1
2020-09-14 08:58:00

A vizsgálat célja a krónikus vénás betegség (KVB) rutin klinikai gyakorlatban történő ellátásának feltérképezése, illetve a konzervatív terápia jótékony hatásainak felmérése volt a KVB teljes spektrumában. A vizsgálat főbb szempontjai a kezelés megkezdését követően a panaszok előfordulási gyakorisága, a kezelés hatékonysága, a terápiahűség és a betegek konzervatív terápiával kapcsolatos elégedettsége voltak. A konzervatív terápia legmeghatározóbb elemének a venoaktív szerek (VAD) alkalmazása, azon belül is a mikronizált, tisztított flavonoid frakció (MPFF) használata bizonyult. A konzervatív kezelési módok mindegyike hatékony volt a panaszok csökkentésében, a terápiahűség pedig az MPFF-terápia esetében volt a legmagasabb. A vizsgálat megerősítette a konzervatív kezelés hatékonyságát és a betegek magas szintű elégedettségét. Bár a KVB a mai napig mind az orvosok, mind a betegek részéről alábecsült kórkép, a vizsgálat eredményei megerősítik, hogy a kezelést a betegség korai stádiumában kell megkezdeni.

  #2
2020-04-06 07:00:00

A vizsgálat elsőként nyújt evidenciát a vareniklin, a bupropion és a nikotin tapasz összehasonlító hatékonyságára vonatkozóan pszichiátriai betegséggel vagy anélkül élőkben, kettős vak módon, mindhárom kezelést placebohoz viszonyítva. A nikotin tapaszhoz vagy a placebohoz képest nem találtak szignifikáns növekedési arányt a közepesen súlyos-súlyos nemkívánatos neuropszichiátriai események arányaiban vareniklin vagy bupropion kezelés mellett, pszichiátriai betegséggel vagy anélkül élőkben.

  #3
2020-03-03 15:07:00

Jelen vizsgálatban a dohányzókban csökkent agyi szürkeállomány térfogatot találtak a bal thalamusban a nem dohányzókhoz képest. Kedvezőbb volt a leszokás kimenetele, amennyiben a kezelést megelőzően nagyobb volt az orbito-frontalis kéreg, a dorsalis striatum és a jobb gyrus postcentralis szürkeállományának térfogata, továbbá erősebb volt a funkcionális kapcsolat a bal thalamus és a kisagy között. Ezek az eredmények arra utalnak, hogy az agy strukturális és funkcionális változásai jelentős prediktorai lehetnek a dohányzásról való leszokás eredményességének.

  #4
2020-01-17 15:23:00

Egy 84 napos cigarettamentes vizsgálati időszak során vareniklint használókban szignifikáns, de mérsékelt csökkenést tapasztaltak a gyulladás és az oxidatív károsodás biomarkereinek szintjében. Ez a legtöbb korábbi vizsgálat eredményeivel egybehangzóan arra utal, hogy a potenciális károsodás ezen biomarkereinek csökkenése a dohányzás elhagyásakor csak lassan következik be.

  #5
2019-12-12 13:53:00

Mivel jelenleg nem állnak rendelkezésre a dohányzásról való leszokást elősegítő terápiás lehetőségek elektronikus cigarettát (e-cigaretta) vagy emellett hagyományos cigarettát is használók részére, szükségessé vált a potenciális terápiás lehetőségek hatékonyságát elemző vizsgálat tervezése. Úgy tűnik, a vareniklin a leszokást hatékonyabban segíti elő, mint a placebo vagy a bupropion, azonban ennek hatékonyságát és biztonságosságát még nem vizsgálták az e-cigarettáról leszokni kívánókban.

hirdetés
hirdetés
hirdetés

Változó, hogy egy adott életciklusban biológiailag mennyi testmozgásra van szükségünk ahhoz, hogy testileg és lelkileg is egészségesek maradhassunk. Az ausztrál egészségügyi minisztérium külön útmutatóban teszi közzé javaslatait az idősebb, 65 év feletti korosztály számára.

A május elsején hatályba lépő kormányrendeletben meghatározott szabályok nem az alapján osztják ketté a társadalmat, hogy van-e védettségük, hanem az alapján, hogy van-e védettségi igazolványuk.