hirdetés
hirdetés
2024. május. 13., hétfő - Szervác, Imola.
hirdetés

A profik helyett a tömegsportot segíthetné a kormány

A kormánypártok adókedvezményekkel segítenék a sportszférát. Az ellenzéki pártok a látvány-csapatsportok kizárólagos támogatását nehezményezték kedden hajnalban a sporttal kapcsolatos törvények módosításáról szóló általános parlamenti vitában.

A kormánypártok adókedvezményekkel segítenék a sportszférát, illetve a sporttal kapcsolatos beruházásokat. Az előterjesztő Bánki Erik a sporttal kapcsolatos törvények hétfői általános vitájában kifejtette, hogy adómentessé tennék a kis értékű kupák és érmek juttatását, kötelezővé a heti öt testnevelés órát és a sportolóknak is lehetővé tennék az egyszerűsített közteherviselési hozzájárulás (ekho) szerinti adózást.

A javaslat a társasági adóból érvényesíthető kedvezménnyel ösztönözné a látvány-csapatsportok, azaz a labdarúgás, a kézilabda, a kosárlabda, a vízilabda és a jégkorong támogatását. Az indítvány alapján az adókedvezményként érvényesíthető támogatások összege nem haladhatja meg a támogatott szervezet utánpótlás-nevelésre fordított kiadásainak 100 százalékát, tárgyévi személy jellegű ráfordításaik 50 százalékát. Az előterjesztést Bánki Erik mellett az ugyancsak fideszes Szalay Ferenc és Csizi Péter, valamint a kereszténydemokrata Soltész Miklós jegyzi.

Az ellenzéki pártok a látvány-csapatsportok kizárólagos támogatását nehezményezték. A szocialista Varga László támogathatónak nevezte a javaslat több elemét, így például a sportolók ekho szerinti adózását és az általános iskolai testnevelés órák számának növelését. Ugyanakkor az MSZP minden olimpiai sportág esetében lehetővé tenné a társasági adókedvezményt. Szilágyi György (Jobbik) azt kifogásolta, hogy az előterjesztők nem egyeztettek a sportági szakszövetségekkel. Arra is kitért: nem szolgálja az egyetemes magyar sport érdekét, hogy a társasági adókedvezményt csak a látvány-csapatsportágakat támogató vállalkozások érvényesíthetik, további 13 téli és 28 nyári olimpiai sportágra azonban nem vonatkozik ez a lehetőség. A Jobbik csak a magyar állampolgárokat és a többségi magyar tulajdonban lévő vállalatokat mentesítené a vagyonátruházási illeték alól abban az esetben, ha sporttelep tulajdonjogát szerzik meg, és vállalják, hogy az ingatlant tizenöt évig sportcélra hasznosítják – mondta Szilágyi György. 

Mile Lajos (LMP) a vitában felszólaló többi ellenzéki képviselőhöz hasonlóan a látvány-csapatsportok „helyzetbe hozását” kifogásolta, mondván, a javaslat így az amúgy is nehezebben támogatáshoz jutó sportágakat diszkriminálja. Párttársa, Kukorelly Endre arra hívta fel a figyelmet: először a tömegsport támogatását kell növelni, és csak ezután következhet a profik segítése.

Olvasói vélemény: 0,0 / 10
Értékelés:
A cikk értékeléséhez, kérjük először jelentkezzen be!
hirdetés