hirdetés
2024. április. 28., vasárnap - Valéria.

Heti kultajánló

Vanity Fair ÉS Gran Torino - Kultajánló Barna Istvánnal

Kultajánló címen új, hetente jelentkező sorozatot indít a MedicalOnline. Minden alkalommal egy orvost kérünk arra, mondja el, hogy milyen könyvet, filmet, zenét és egyéb kultúrális programot ajánl az olvasóinknak. 

 

d.habil. Barna István
Barna István belgyógyász-nefrológusról, a Semmelweis Egyetem. I. számú Belklinikájának egyetemi docenséről köztudott, hogy a kultúra iránt elkötelezett, színes egyéniség. Nevéhez több mint 35 könyv és könyvrészlet fűződik. Sorozatunk második  megszólalójaként arra kértük, mutassa meg Önöknek önmagát. A sűrűn élők gazdaságosságával sorolja, hogy mit ajánl, merre látja a jót.

Könyv

Graham Greene:Utazások Nagynénémmel. A klasszikus történet főhőse Henry Pulling, aki könyvelőként éli kiszámítható és szürke életét addig a napig, míg Augusta nénikéje megjelenik és elviszi egy Európai utazásra. Az utazás alatt főhősünk nemcsak Európát csodálhatja meg, hanem nénikéje izgalmas, humoros és excentrikus életét is végigkövetheti. A könyv nagyon kedvesen és jó humorral beszél az élet megéléséről, szeretetről és az emberi butaságról. 

Film

Gran Torino – rendezte:Clint Eastwood. A film egy idős veteránról szól, aki nehezen viseli a világ és Amerika változását. Mikor egy koreai származású tinédzser megpróbálja ellopni 1972-es Gran Torinoját, úgy dönt, hogy megreformálja a környéket. Kiderül, mit tanulhat egymástól a koreai háború egy veteránja és egy koreai tinédzser. Azoknak ajánlom, akik hiteles társadalomrajzra kíváncsiak egy amerikai szemszögéből.

Zene

Aki hajlandó egy kis itáliai hangulatért „mozdulni" annak Eros Ramazzotti koncertjét ajánlom. Eros Noi címre keresztelt turnéja Európát járja be Áprilisban és Májusban. A legnagyobb európai városok csarnokaiban hallhatjuk a világ egyik
legsikeresebb, az anyanyelvén éneklő énekest, aki a tavaly novemberben megjelent albumát mutatja be.  Az új album Ramazzotti 12. stúdiólemeze. Az olasz dalok után sóvárgónak ajánlom, látogassanak el a Sportarénába május 8-án.

Azoknak, akik nem szívesen mozdulnak ki otthonról ajánlom Gershwint, a New Yorki-i Filmharmónikusokkal, Leonard Bernstein vezetésével. Velük egyébként bármit szívesen hallgatok.

Most volt Ravel születésének évfordulója is, így róla sem feledkezhetünk meg. De nem csak ezért ajánlom, Ravel zenéje színesen fest és elgondolkodtatja hallgatóit.

TV 

Breaking Bad. Egy sorozat arról, hogy egy kertvárosi kémiatanár hogyan válik metamfetamin-főző drogbáróvá, amikor megtudja, hogy tüdőrákban szenved. Végül nem a rák győzi le, hanem ő változik meg. A Breaking Bad nagy kritikai elismerést kapott, különösen az írói és filmezési munkákért, de a színészek teljesítményét is nagyra méltatták. A sorozat ez idáig hat Emmy-díjat nyert el, melyből három egymást követő évben Bryan Cranston vitte el a legjobb színésznek járó díjat drámasorozat kategóriában, egyet pedig Aaron Paul kapott drámasorozat legjobb mellékszereplője kategóriában. Az Amerikai Egyesült Államokban most meg az utolsó évad. Magyarországon az RTL-klub mutatta be az első évadot 2011-ben. 

Mad Men. A sorozat visszarepít az 50-es, 60-as évekbe egy reklámügynökség munkáján keresztül. Remek korrajz erről az időszakról. A sorozat elismerő kritikákat kapott főként a történelmi hitelességéért és a vízuális stílusáért, és több díjjal is jutalmazták, többek között tizenhárom Emmy- és négy Golden Globe-díjjal. Ez az első kábeltelevíziós sorozat, amely 2008-ban, 2009-ben, és 2010-ben is megnyerte a legjobb dráma sorozatnak járó Emmy-díjat. Aki kíváncsi az epizódokra nézelődjön az amerikai filmkészítő társaság, az AMCTV honlapján. 

Mit gondolsz, ki vagy Te?   Egy brit dokumentumfilm sorozat, ami színészek, médiaszemélyiségek családfakutatásán keresztül mutatja be régmúlt idők szociológiai, egészségügyi helyzetét. 

Kiállítás

"Csomagoljam?" Kiállítás a Kiscelli múzeumban A csomagolás története, kiegészítve kortárs kreatívok munkáival. Október 6.-ig van nyitva. 

Ha messzebb tekintünk: bebarangolható az újranyitott Rijksmuseum! A honlapon virtuális túrát tehetünk. 

Étterem

Katlan Tóni vendéglője a Malomhoz Veresegyházán, Kistücsök Balatonszemesen  vagy Hekkező a 11-es úton Pilismarótot elhagyva a 60-as kilóméterkő után van, a jobb oldalon! Utóbbinál zseniális sörtésztában sütik meg a halat, hozzá sült krumpli, kovászos uborka és hideg fröccs. 

 

Montenegroi Gourman a Blaha Lujza térnél a 7-es megállójában, ami Buda felé megy – csevapcsicsa és csodás házi kemencében sült lángos, vagy más stílusban, bő olajban: lángosos a Fény utcában, ahol épp hatvan éve nyílt a piac.

 

 

Kávé

Francia pékség a Retek utcában, remek péksüteményekkel a kávé mellé, vagy Pesten a Két  Szerecsen a Nagymező utcában, ha jó idő van, akkor pedig a Szamos cukrászda a Svábhegyen, hatalmas fák alatt a kertben lehet kávézni és sütizni.

Újság

Vanity Fair, ami igazándiból ez egy magazin, magyarul pedig az Élet és Irodalom – mindig jó novellák, új versek, jó ajánlatok.  De nem maradhat le a listámról a Gentlemen's Choice és a Borigó sem – mindkettő messzemenően ajánlott!

Kirándulás

Pilis:Visegrád és környéke, vagy a Bakony, Tapolcai-medence, egyelőre csak a földön...

 

Utazás

Tenger, szél, vitorla. Kell ehhez magyarázat? 

 

Sport

Spin Racing – amíg életveszélyes a bringa a közutakon, fallabda – amíg esik és fúj a szél,  utána –  Nordic Walking. 

 

Program

Nárciszfesztivál Altaussee-ben, egy kis szokásos felvonulással.

 

 

 

Dr. med. habil. Barna István belgyógyász, nefrológus SE. I. Belklinika egyetemi docens , Magyar Hypertonia Társaság titkára Magyar Nephrológiai Társaság elnökségi tagja
a szerző cikkei

(forrás: MedicalOnline)

cimkék

hirdetés

Könyveink