hirdetés
2024. május. 09., csütörtök - Gergely.
hirdetés

Pécsi szimpatizánsok a lemondott rektor mellett

"Respect Tulassay – nem a politikai zsarolásra" – ezt a feliratot függesztették ki a pécsi egyetem kerítésére, miközben a fővárosban a Semmelweis Egyetem távozó rektora mellett demonstráltak.

Az egyetem oktatói, hallgatói és dolgozói azért szervezték a támogató demonstrációt Tulassay Tivadar, a Semmelweis Egyetem leköszönő rektora mellett hétfő délután, mert úgy vélik, a politika behatolt az egyetem falai közé, így a rektor, akinek mandátuma június 30-án járna le, nem tudta méltón befejezni munkáját.

Az alig félórás rendezvényen megjelent Tulassay Tivadar, és beszédében köszönetét fejezte ki kollégáinak és tanítványainak, hogy "ebben a helyzetben erőt adnak" neki. Úgy fogalmazott: az egyetem már az 1800-as években is az etikáról és az értékek továbbadásáról szólt, és ezután is erről szól majd.

A rektor vasárnap jelentette be lemondását; azzal indokolta, hogy az elmúlt napok egyetemi testületi döntései az ő személyéhez kötődnek, és érezhetővé vált a személye iránti bizalomvesztés a felügyelő hatóságnál. Mint közölte, az egyetem nyugalma érdekében döntött úgy, hogy átadja a rektori székét a csütörtöki szenátusi ülésen teljes támogatottsággal megválasztott leendő rektornak, Szél Ágostonnak. 

Lázár János, a Fidesz frakcióvezetője hétfőn az Országgyűlésben azt mondta, senki nem vonta meg a bizalmat az egyetemi vezetőtől, hiszen amúgy is távozott volna hivatalából. "A rektor úrnak három hónap múlva lejár a mandátuma. Ezt (...) végig kell dolgoznia, nem futamodhat meg sem ebben az ügyben, sem az előtte álló három hónapi munka elől."

(forrás: BAMA)
Olvasói vélemény: 0,0 / 10
Értékelés:
A cikk értékeléséhez, kérjük először jelentkezzen be!
hirdetés

Könyveink