hirdetés
hirdetés
2024. május. 07., kedd - Gizella.
hirdetés

Most az eperfafélék okozzák a legtöbb gondot

Az Országos Környezetegészségügyi Intézet Aerobiológiai Monitorozási Hálózata szerint jelenleg tíznél is több tavaszi fa szórja virágporát egyszerre, és már a nyári gyomok pollenszemei is megjelentek a levegőben.

Ezen a héten az eperfafélék pollenkoncentrációja elérte a "magas" szintet. Ismét emelkedett a kőris pollenjének mennyisége és erősödött a fenyőfélék pollenszórása is..

A következő napokban tüneteket okozhatnak még a platán, a gyertyán, a ciprus- és tiszafafélék, a nyír, a dió, valamint a vadgesztenye virágpora. Pécsett és Zalaegerszegen emellett a pázsitfűfélékre, illetve a zalai megyeszékhelyen a csalánfélékre érzékenyeknek is lehetnek allergiás tüneteik.

Az ÁNTSZ mérőhálózatának adatai szerint megjelentek a bodza, a szelídgesztenye, valamint a nyári gyomok közül a lórom, az útifű és az ernyősvirágzatúak pollenszemei is. Ugyanakkor csökkenőben van a tölgy virágporának koncentrációja.

A nyárfa vattás termése nem allergén. A magokon úgynevezett repítőszőrök, vagyis "levegővel telt" (tehát allergén fehérjéket nem tartalmazó) sejtnyúlványok találhatók, amelyek a szélben a termés terjedését segítik elő.

(forrás: ÁNTSZ)
Olvasói vélemény: 0,0 / 10
Értékelés:
A cikk értékeléséhez, kérjük először jelentkezzen be!
hirdetés