2024. április. 28., vasárnap - Valéria.

OMSZ: jól működik az új ügyelet Pest és Fejér megyében

2024 február elsején Pest és Fejér vármegye is csatlakozott az országos alapellátási ügyeleti rendszerhez,  tájékoztatott az Országos Mentőszolgálat.

hirdetés

Pest vármegye 18 és Fejér vármegye 7 ügyeleti telephelyén orvosok, mentőtisztek és diplomás APN szakemberek (Advanced Practice Nurse) látják el a betegeket.

Az első napon Pest vármegyében 118 beteget láttak el, közülük 32-en gyermekek, illetve 18 év alatti fiatalok voltak. Négy esetben a telefonos tanácsadás elegendőnek bizonyult, 96 beteget valamely ügyeleti telephelyen részesítettek ellátásban, 18 az otthonában kapta meg a szükséges ügyeleti ellátást.

Fejér vármegyében az első napon 96 beteget láttak el, közülük 35-en gyermekek, illetve 18 év alatti fiatalok voltak. 24 esetben a telefonos tanácsadás elegendőnek bizonyult, 68 beteget valamely ügyeleti telephelyen részesítettek ellátásban, 4 beteg az otthonában kapta meg az ügyeleti ellátást.

A Pest vármegyei háziorvosi ügyeletekben átlagosan óránként 1 beteget kellett ellátni, Fejérben a háziorvosi ügyelet átlagos betegforgalma 1,5 fő volt óránként.

Valamennyi ügyeleti telephely vegyes ügyeletként működik, vagyis gyermekek és felnőttek ellátására egyaránt alkalmas. Az új ügyeleti rendszer felépítésének és működésének vármegyékre vonatkozó részletei a www.mentok.hu/ugyelet linkre kattintva elérhetők.

(forrás: MTI)
Olvasói vélemény: 0,0 / 10
Értékelés:
A cikk értékeléséhez, kérjük először jelentkezzen be!