2024. április. 27., szombat - Zita.
hirdetés

Zsarolóvírus-támadás ért több kórházat Romániában

Legalább 18 romániai kórházat ért zsarolóvírus-támadás, amely leállította az egészségügyi ellátást irányító rendszerüket, írja a Portfolio.

A kórházak által az orvosi tevékenység és a betegadatok kezelésére használt Hipocrate Information System (HIS) jelenleg offline és az adatbázisát titkosították egy hétvégén indult támadás következtében.

2024. február 11-12-én éjszaka egy masszív zsarolóvírusos kibertámadás a HIS információs rendszert működtető szervereket vette célba. A támadás következtében a rendszer leállt, a fájlok és az adatbázisok titkosítva vannak – közölte a Portfolio szerint a román egészségügyi minisztérium.

Az incidenst informatikai szakemberek, köztük a Nemzeti Kiberbiztonsági Igazgatóság (DNSC) kiberbiztonsági szakértői vizsgálják, és folyamatban van a helyreállítási lehetőségek felmérése. A támadás által nem érintett többi kórház esetében is rendkívüli óvintézkedéseket léptettek életbe.

A zsarolóvírus-támadás Románia különböző kórházait érintette, köztük regionális és rákkezelő központokat, és a DNSC kiberbiztonsági szakértői csoportja jelenleg is vizsgálja a kiberincidenst.

(forrás: Portfolio.hu)
hirdetés

Könyveink