2024. április. 29., hétfő - Péter.
hirdetés

Nem a nappali hőséggel van a legnagyobb gond

Az egészségügyi kockázatok szempontjából sokkal jelentősebbek a magas éjszakai hőmérsékletek, figyelmeztetett az ATV szerint John Nairn, a Meteorológiai Világszervezet (WMO) extrém hőséggel foglalkozó szakértője.

A szakértő szerint fontos lenne, hogy éjszakánként szervezetünk fel tudjon frissülni az egész nap tartó hőség után. Egy, a WMO által kedden közzétett nyilatkozat szerint az északi féltekét sújtó hőhullám várhatóan tovább erősödik a héten, ami az éjszakai hőmérséklet emelkedésével jár együtt, növelve a szívroham és más halálesetek kockázatát.

Az ENSZ meteorológiai szervezete szerint a hőmérséklet Észak-Amerikában, Ázsiában, Észak-Afrikában és a Földközi-tenger térségében több napon át 40 Celsius-fok felett lesz , ahogy a hőhullám erősödik. A kutatók szerint az éjszakai minimumhőmérséklet is új csúcsokat fog elérni, növelve ezzel a szívroham és a halálesetek kockázatát.

A legtöbbet a nappali hőmérsékleti maximumokról beszélnek, de a legnagyobb egészségügyi kockázatot a magas éjszakai hőmérséklet jelenti, különösen a veszélyeztetett népességcsoportok, így a csecsemők, idősek, krónikus betegségben szenvedők számára, közölte az ATV.

(forrás: ATV)
hirdetés

Könyveink