2024. április. 30., kedd - Katalin, Kitti.
hirdetés

Vizsgálják a vezetés előtti alkoholfogyasztás engedélyezését

Az Építési és Közlekedési Minisztérium foglalkozik a zéró tolerancia felülvizsgálatával – tudta meg a 24.hu. Az autóvezetés előtti alkoholfogyasztás teljes tilalmának esetleges lazítását ugyanakkor a Belügyminisztérium határozottan ellenzi.

A téma nem új, a zéró tolerancia 2008-as bevezetése óta szinte évről évre felvetődik az Európában a legszigorúbbak közé tartozó szabályozás megváltoztatása. Az utóbbi években leginkább a borászok sürgetik, hogy a jogalkotó engedélyezze az autóvezetést a kis mennyiségű alkoholt elfogyasztók számára. A 2008 előtti szabályozás 0,8 ezrelékes véralkoholszintig megengedő volt, azóta viszont a rendőr nem mérlegelhet, az ittas sofőrtől a helyszínen el kell venni a jogosítványát, azt, hogy mennyi időre, a későbbi vizsgálat dönti el.

Miután a lap úgy értesült, a kormányzaton belül is felvetődött az ittas vezetés szabályozásának újragondolása, ám a témához eltérően viszonyul a közlekedési és a belügyi tárca, mindkét minisztériumnak kérdéseket küldtek a zéró tolerancia esetleges eltörlésével kapcsolatban. Az iformációt igazolni látszik, hogy bár a BM hírlapi kacsának nevezte azt a felvetést, hogy a kormány foglalkozott volna a kérdéssel, Lázár János minisztériuma megerősítette, hogy áttekintik az ittas vezetéssel kapcsolatos szabályozást. A közlekedési tárca a hazai közlekedési kultúra, a közlekedési szabálykövetés növelését fontosnak tartja, ennek jegyében megkezdődött a közlekedési magatartást befolyásoló szabályok általános vizsgálata. A nemzetközi gyakorlat és szabályozás megismerése érdekében készülő felmérés érinti – a többi között – az ittas vezetéssel kapcsolatos szabályozási gyakorlatok összegyűjtését is – írták.

A minisztériumtól azt is megkérdezték, hogy kik vesznek részt az erről szóló egyeztetéseken, illetve mi a tárca álláspontja az ügyben, de ezekre konkrét választ nem kaptunk. Annyit jegyeztek meg, hogy Lázár a július 11-i sajtótájékoztatóján beszélt a témáról. Lázár ezen az eseményen azt jelentette be, hogy felülvizsgálják a KRESZ-t, és a miniszter a B kategóriás jogosítvány megszerzésének átalakításról is beszélt, a zéró tolerancia ügyére azonban nem tért ki.

Pintér Sándor tárcája még annyit válaszolt, hogy a Belügyminisztériumban nem merült fel a zéró tolerancia eltörlése, és arról a kormány nem is tárgyalt – ez viszont nem mond ellent a közlekedési tárca feleletének, hiszen az utóbbinak még nincs kész javaslata, ami a kormány elé kerülhetett volna. Azt több forrás is megerősítette, hogy a kabineten belül a zéró tolerancia enyhítésének legnagyobb ellenzője a belügyminiszter.

A teljes információt ITT olvashatja

(forrás: 24.hu)
hirdetés

Könyveink