Veszélyes a nyers burgonyát hűtőben tárolni
Nem szabad a krumplit hűtőben tárolni, mert ha ezután megsütjük, a szervezetre káros anyag keletkezik benne – értesült a portfolio.hu.
A krumplit soha nem szabad a hűtőszekrényben tárolni, idézi a az Egyesült Királyság Élelmiszerbiztonsági Hivatalára hivatkozó Mirror-t a portfolio..hu. Amikor ugyanis ezt tesszük, a burgonyában lévő keményítő cukorrá alakul. Ez a cukor sütés közben összekeveredik az (aszparaginsavval), ebből keletkezik az akrilamid vegyület.
Az akrilamid egy szerves vegyület, amit az iparban műanyagok és festékek gyártása során használnak. Még 2002-ben Svédországban figyeltek fel arra, hogy a szénhidráttartalmú élelmiszerek magas hőmérsékleten való hevítése során (120-150 fok felett, például zsírban történő sütéskor) természetes módón keletkezik az akrilamid - írja honlapján a Nemzeti Élelmiszerlánc-biztonsági Hivatal (NÉBIH).
A teljes cikkért kattintson a portfolio.hu-ra.