2024. április. 27., szombat - Zita.
hirdetés

Kitekintő

Véradási jogaikért tüntetnek a kínai homoszexuálisok

Online aláírásgyűjtésbe kezdtek a kínai homoszexuálisok, amellyel a melegek véradási tilalmának feloldását akarják elérni – közölte a kínai média kedden.

Eddig mindössze 540-en írták alá azt az internetes petíciót, amelyben a kormányt arra kérik, hogy helyezze hatályon kívül a homoszexuális közösség tagjainak véradását tiltó, 1998-ban hozott határozatot. A szervezők reményei szerint a közösség tagjai közül legalább 1000 aláírásra számítanak – írta a China Daily kínai napilap.

Kínában a homoszexuálisok jelentős része hátrányos megkülönböztetésnek és megbélyegzésnek van kitéve. A kínai hatóságok felügyelte interneten a meleg honlapokat is gyakran blokkolják. A potenciális véradók közül pedig eleve kizárják azokat, akik kipipálják a homoszexualitásra vonatkozó négyzetet – magyarázta a Pekingi Vöröskereszt véradóközpontjának név nélkül nyilatkozó szóvivője, hozzátéve, hogy a melegek kizárásának praktikus okai vannak, ugyanis köreikben sokkal magasabb a szexuális úton terjedő betegségek aránya.

Az újságcikk szerint mintegy 30 millió meleg és leszbikus él Kínában. A kínai kormány és az ENSZ AIDS elleni programja, az UNAIDS becslése szerint a távol-keleti országban közel 700 ezren fertőződtek HIV vírussal, közülük mintegy 85 ezer esetben jelentek meg az AIDS tünetei.

Magyarországon a véradásból nem kizáró ok a homoszexualitás, jóllehet a véradói kérdőíven az azonos neműek szexuális kapcsolatát a fertőzés átvitele szempontjából kockázatosnak minősítik. A véradásra jelentkezők előzetes tájékoztatójában nem javasolják a véradást azoknak a férfiaknak, akik ilyen kapcsolatban élnek.

MTI

cimkék

hirdetés

Könyveink