2024. április. 28., vasárnap - Valéria.
hirdetés

Venezuelában súlyos a helyzet

The New York Times beszámolójáról ad hírt a nol.hu, melyből többek között kiderül: az országban összeomlott az egészségügyi ellátátó rendszer. 

A világ legnagyobb bizonyított olajtartalékával rendelkező országban humanitárius katasztrófa van kibontakozóban. A csőd szélén álló Venezuelában nemcsak az alapvető élelmiszerek tűntek el a polcokról, hanem az egészségügyi rendszer is összeomlott. Számos állami kórházban nemhogy szabad ágy, de lázcsillapító és fertőtlenítőszer sincs. Az Andok Egyetem Kórházában tavaly ősszel ment tönkre az intézmény vízvezetékrendszere. Hónapokig nem javították meg, mert nem volt rá pénz, ahogy a többi alapvető cikkre sem. Volt olyan vakbélműtét, amit folyóvíz, gumikesztyű, szappan és antibiotikum hiányában végeztek el – derül ki a nol.hu híradása szerint a The New York Times helyszíni beszámolójából.

A legnagyobb problémát azonban a gyógyszerhiány jelenti. Az állami kassza kiürült, így a gyógyszerimport részben leállt. Egyes, a rák kezeléséhez szükséges orvosságokat csak a feketepiacon lehet beszerezni – sokszoros áron.

A helyzet az év elején kritikussá vált. Míg évekkel ezelőtt „csak” ágyakból volt hiány, most már villany sincs: az állam heti több áramszünettel igyekszik pénzt megtakarítani. Ott, ahol tönkrementek a generátorok, az orvosok manuálisan helyettesítik a lélegeztető gépeket. Kevés sikerrel. Három év alatt 0,02 százalékról 2 százalékra, vagyis a százszorosára emelkedett az egy hónaposnál fiatalabb csecsemők halálozási aránya az állami kórházakban – olvasható egy kormányzati jelentésben – olvasható a nol.hu-n.

(forrás: nol.hu)
hirdetés

Könyveink