2024. június. 23., vasárnap - Zoltán.
hirdetés
hirdetés

Véget ért az EIT Health InnoStars – iLex Innovációs Verseny

Több mint 90 magyar kis- és középvállalkozás kapott lehetőséget arra az elmúlt fél évben, hogy nemzetközi színpadon mutassa be egészségügyi innovációit, és megnyíljon előtte az út, hogy európai partnereket találjon projektjei validálásához és piacra viteléhez. Az EIT Health és a iLex innovációs versenyén, amelyben stratégiai partnerként részt vett a budapesti vállalkozások innovációit és nemzetközi piacralépését támogató BKIK is számos kiemelkedő projekt közül hat kategóriában 9 újítást ismert el első hellyel a nemzetközi zsűri a stroke utáni rehabilitációt segítő okos tolltól a tűmentes gyógyszerelést lehetővé tevő fejlesztésig.

Június elején a Budapesti Kereskedelmi és Iparkamara (BKIK) székházában megtartott díjátadóval lezárult az EIT Health InnoStars, az Európai Unió intézményeként működő Európai Innovációs és Technológiai Intézet egészségügyre fókuszáló egysége és az iLex Group egészségügyi Innovációs Versenye. A pályázat során Európa legnagyobb egészségügyi innovációs hálózata és a magyar induló vállalkozásokat támogató jogi–innovációs fejlesztési és AI kutató startup-csoport olyan innovatív kis- és középvállalkozások jelentkezését várta, amelyek újításai jelentős előrelépést ígérnek az egészségiparban.

A jelentkező csapatok lehetőséget kaptak, hogy bemutassák innovációikat az európai közönség előtt az EIT Health kiterjedt hálózatán keresztül, betekintést és visszajelzést kapjanak nemzetközi szakértőktől, megismerjék az európai legjobb gyakorlatokat az egészségügyi innováció terén. A beadott pályázatokat kilenc fős, magyar és nemzetközi szakértőkből álló zsűri értékelte, amelynek elnöke Hans Hofstraat, a Philips Research korábbi innovációért felelős alelnöke volt, és olyan elismert szakemberek vettek még részt benne többek között, mint, Dr. Dietz Ferenc, a Gábor Dénes Egyetem elnöke, Jászkuti Bertalan, a Syreon Research Institute ügyvezetője, Csókay Ákos, a BKIK főtitkára, valamint Dr. Bábel Tamás biotechnológiai szakértő.

A díjátadón a zsűritagokon kívül is számos neves vendég vett részt, köztük Bódis László, a Kulturális és Innovációs Minisztérium helyettes államtitkára, aki előadásában a KKV-k innovációs aktivitásáról, annak erősítését célzó állami programokról beszélt. Rottenbacher Ádám, az Európai Innovációs és Technológiai Intézet (EIT) ügyvezető igazgatója, az EIT innovatív kis- és középvállalatokat támogató programjainak jelentőségéről szólalt fel, a tiszteletbeli vendégek között volt Korányi László, a Nemzeti Innovációs Ügynökség vezérigazgatóhelyettese, valamint Karsay Ákos, a Nemzeti Egészségbiztosítási Alapkezelő főosztályvezetője is.

Az EIT működése a tudásháromszög, az oktatás, a kutatás és az ipar közötti együttműködésre épül. Ennek jegyében számos felsőoktatási intézmény képviselői voltak jelen a díjátadón vendégként, versenyzőként és zsűritagként is, köztük az Óbudai Egyetemről, a Debreceni Egyetemről, a Magyar Testnevelési és Sporttudományi Egyetemről, valamint a Gábor Dénes Egyetemről. Befektetői, akcelerátori oldalról jelen voltak továbbá a White Unicorn inkubátor és az Óbudai Egyetem kockázati tőkebefektetői, köztük Hild Imre, akik a Széchenyi Tőkealappal közösen fektetnek be, illetve Dervalics Ákos, a GreenBrother ügyvezető partnere.

„Senki sem tud egyedül újítani; az együttműködés és a hálózatépítés elengedhetetlen – ebben segített ez a verseny is. Büszkék vagyunk rá, hogy olyan platformot biztosíthatunk, ahol tehetséges vállalkozók bemutathatják és validálhatják fejlesztéseiket, és új partnereket találhatnak ahhoz, hogy belépjenek az európai piacra. Olyan szervezetekkel dolgozhatnak együtt a magyar vállalkozók, mint például Európa egyik legnagyobb diagnosztikai vállalatcsoportja, a SYNLAB Italia. Hogy a hálózatépítés működik, jól mutatja, hogy nemrégiben egy francia kutatóintézet így tudta továbbfejleszteni és piacra dobni bipoláris betegség diagnózisára szolgáló tesztjét. Reméljük, rövidesen magyar innovátorokat is tudunk segíteni, hogy megtalálják a továbblépéshez szükséges partnereket”mondta el Dr.Pongrácz Ferenc, az EIT Health InnoStars helyettes ügyvezetője, a zsűri egyik tagja.

„Az innováció ereje abban rejlik, hogy képesek vagyunk merész ötleteinket valósággá formálni, és ezzel valódi változást hozni a világba. Az iLex Group számára rendkívül fontos, hogy támogassuk azokat a vállalkozásokat, amelyek ilyen megoldásokkal kívánnak hozzájárulni az egészségügy fejlődéséhez. Ez a verseny kiváló alkalmat nyújtott arra, hogy bemutassuk, milyen jelentős eredményeket érhetnek el a magyar KKV-k. Büszkék vagyunk arra, hogy részesei lehettünk ennek az utazásnak, és izgatottan várjuk, hogy ezek az innovatív ötletek hogyan formálják majd a jövőt” – mondta el Dr. Ritter Marianna, az iLex Group vezérigazgatója, a zsűri egyik tagja.

„Az innováció vagy a feltaláló szónak pozitív a csengése, azonban a vállalkozó szónak Magyarországon gyakran negatív, ezért örülök, hogy ennyi bátor és rátermett, igazi vállalkozóval találkozhattunk a versenyen és a díjátadón. Az ország legnagyobb területi kamarájaként, célunk, hogy több ezer önkéntes tagunknak és a háromszázezer regisztrált budapesti vállalkozásnak olyan támogatást adjunk, amelyek érdemi és hatékony segítséget jelentenek számukra. Budapest tele van tehetséges vállalkozókkal, akik nap mint nap bizonyítják kreativitásukat és kitartásukat. Hiszek benne, hogy a megfelelő támogatással és ami a legfontosabb, partnerségekkel segíthetünk nekik eljutni a következő szintre. Gratulálok minden résztvevőnek, és kívánom, hogy a magyar innovációk továbbra is világszerte elismertek legyenek” – mondta el Dr. Balog Ádám, a BKIK alelnöke.

A díjazottak – magyar újítások az egészségesebb Európáért

A zsűri 6 katóriában 9 vállalkozást ismert el 1. díjjal.

  • Egészségügyi szoftver kategóriában a Fitpuli Kft. és a Kreativo Kft. az elektív műtéti beavatkozásokra való felkészülést, illetve a rehabilitációt segítő Fitpuli Surgery mobilalkalmazással.
  • Egészségügyi készülék kategóriában Puskás Krisztina Katalin egyéni vállalkozó és csapata a stroke-on átesett páciensek rehabilitációját neurális stimulációval és méréssel szolgáló GraphoPennel.
  • Szolgáltatási innováció kategóriában a Pálvölgyi-Digital Kft. azzal a projekttel, amely tűmentes kezelési központok kialakítását célozza a fájdalommentes, biztonságos és környezetbarát gyógyszeradagolásért.
  • Fenntarthatóság kategóriában a LenoPack Kft. az egészségügyi intézmények műanyag-felhasználásának csökkentésére irányuló újrahasznosítási projektjével.
  • Az egészséges élelmiszer kategóriában a Hello Good Food Kft. innovatív, növényi alapú, teljesen allergénmentes és alacsony szénhidráttartalmú, magas rosttartalmú pizza és kenyér kifejlesztésével.
  • Az egészségügyi intézményeknek szánt létesítménygazdálkodási megoldások kategóriában a zsűri megosztva három projektnek ítélt oda 1. helyet:
    • a GWR NANO Kft.-nek az azonos nevű tartós, energiahatékony és gyorsan alkalmazható nanokerámiás hőszigetelő anyagért,
    • az OrthoGraph Kft.-nek RFID alapú, a kórházak tisztasági ellenőrzését, valamint a kórházi ágyak 3D épületinformatikai szolgáltatással történő menedzsmentjét lehetővé tevő megoldásáért,
    • valamint a NanoCleanWorldnek két költséghatékony és környezetbarát (hidrogél és GB Universal) víztisztító technológia kifejlesztéséért.

Az egyes kategóriák díjazottjai, valamint a különdíjak mellett a díjátadón átadták a Syreon Research Institute eHTA képzésének elvégzését igazoló okleveleket is. Az Early Health Technology Assessment (EHTA) a korai szakaszban lévő egészségügyi technológiák értékelésére szolgáló módszertan.

A zsűri emellett életműdíjjal ismerte el Prof. Dr. Bretz Károlyt, a verseny doyenjét, a Magyar Testnevelési és Sporttudományi Egyetem Kineziológia Tanszékének 93 éves honoris causa professzorát, aki pályája során számos szabadalmat jegyzett, és ma is aktív (egészségügyi készülék kategóriában 2. helyet nyert az általa vezetett projekt a csontritkulásos betegek műszeres vizsgálatára és rehabilitációjára).

Fotó: wshungary.hu
Fotó: wshungary.hu

(forrás: wshungary.hu)

cimkék

hirdetés

Könyveink