2024. augusztus. 15., csütörtök - Mária.
hirdetés
hirdetés

Vádemelés történt az egyik ortopédcipős csalási ügyben

Miközben egyre szélesedik az ortopédcipős költségvetési csalási ügyekben a gyanúsítottak száma, két nyomozás már befejeződött, az egyikben most vádemelés történt, írja az Infostart.

A Pécsi Járási Ügyészség költségvetési csalás bűntette és hamis magánokirat felhasználásának vétsége miatt emelt vádat az ortopédcipők utáni ártámogatás jogosulatlan visszaigénylésével a költségvetést megkárosító férfiak ellen.

Az egyik vádlott egy gyógyászati termékeket forgalmazó gazdasági társaság ügyvezetője, a másik pedig ortopédszakorvos, aki a gazdasági társaságnál is végzett vényfelírást.

A gazdasági társaság engedéllyel rendelkezett ortopédcipők gyártására, amihez a Nemzeti Egészségbiztosítási Alapkezelő ártámogatást nyújtott. Az ortopédcipőket vényekre gyártották, amelyeket szakorvosi vizsgálat alapján állítottak ki.

A vádlottak azért, hogy minél magasabb összegű ártámogatáshoz jussanak hozzá, elhatározták, hogy olyan személyeknek fogják a gyógyászati segédeszközöket felírni és legyártani, akik arra nem jogosultak, illetve a jogosultaknak nem az előírt módon történik majd a gyógyászati segédeszköz legyártása.

A felírások számának növelését szolgálta, hogy a betegektől nem kérték el az előírt önrészt sem. Az orvos vádlott fiktív adatokat tartalmazó kezelőlapokat, vényeket állított ki, a cipőket olyan személyek számára is felírta, akiknek egészségi állapota nem indokolta a cipő használatát. Az akár indokoltan, akár indokolatlanul felírt, majd legyártott ortopédcipők pedig nem tartalmazták az előírt korrekciót, ezért az ártámogatást nem lehetett volna igénybe venni, írja az Infostart.

(forrás: Infostart)
hirdetés

Könyveink