2024. április. 28., vasárnap - Valéria.
hirdetés

Vádalkuval úszta meg a börtönt egy román mellkassebész

Az ügyészséggel kötött vádalku révén megúszta a letöltendő börtönbüntetést Romániában Cristian Paleru, a bukaresti Marius Nasta tüdőgyógyászati intézet sebész főorvosa, akit tavaly azért helyeztek előzetes letartóztatásba, mert hálapénzt vagy egyéb értékeket követelt betegeitől a műtétekért.

A bukaresti törvényszék első fokon három évi felfüggesztett szabadságvesztésre, 700 ezer lejes (54,6 millió forint) vagyonelkobzásra és száz napi árvaházi közmunkára ítélte Palerut hálapénz elfogadásáért, egyúttal két és fél évre eltiltotta az orvosi hivatás gyakorlásától állami kórházban. Az ítéletet a román média ismertette hétfőn.

A bűnösségét elismerő Paleru tavaly szeptemberben egy hónapot töltött vizsgálati fogságban. Az ügyben a tüdőkórház egy másik, szintén korrupcióval gyanúsított főorvosát, Cornel Petreanut is rövid időre előzetes letartóztatásba helyezték, ő azonban nem került bíróság elé, mert októberben közlekedési balesetben meghalt.

Az ügyészség szerint az orvosi egyetemen is tanító két főorvos, akik az ország legismertebb mellkassebészeinek számítottak, a páciensektől elfogadott hálapénzt megosztották a csoportjukban dolgozó altatóorvosokkal és rezidensekkel. Az egyik rezidenst, Jan Paladét a múlt héten kétévi felfüggesztett börtönbüntetésre ítélték.

A nagy médiavisszhangot kiváltó ügyben a Marius Nasta kórház igazgatója, Beatrice Mahler tett feljelentést a betegek panaszai alapján. Az ügyészség az orvosok kórházi kabinetjébe rejtetten beszerelt kamera segítségével buktatta le őket, 32 vesztegetési esetet dokumentálva. A vádiratban szereplő lehallgatási jegyzőkönyvek tanúsága szerint a két főorvos nemcsak 100 és 2000 lej közötti készpénzt, hanem alkalmanként falusi "egészséges termékeket", sajtot, levágott tyúkot, paradicsomlevet és pálinkát is elfogadott az általuk végzett műtétekért.

Paleru a rezidens orvosoknak időnként banki átutalással küldött a hálapénzből. A román médiában idézett peranyag szerint azt a megjegyzést fűzte hozzá, hogy "küldök nektek is egy kis pénzt, most van miből", majd a nap végén fennhangon elégedetten nyugtázta: "kifizettem mindenkit".

A kórházigazgató szerint a bukaresti Marius Nasta tüdőgyógyászati intézet korrupció miatt bűnvádi eljárás alá vont két főorvosának a rendes fizetése havi 3000 euróra tehető.

(forrás: MTI)
hirdetés

Könyveink