2024. május. 03., péntek - Tímea, Irma.
hirdetés

Ukrajnának további orvosi segítségre van szüksége

Noha az uniós tagországok egészségügyi felszerelést és gyógyszert küldenek Ukrajnába és a szomszédos országokba, az ostromlott országnak sokkal több orvosi segítségre és egészségügyi felajánlásra van szüksége, köztük betegek átszállítására az uniós kórházakba, jelentette ki az egészségügyért és élelmiszerbiztonságért felelős uniós biztos.

Sztella Kiriakídisz, a tagországok egészségügyi minisztereinek egynapos, rendkívüli tanácskozását követően közölte, a tagállamok eddig több mint 10 ezer kórházi ágyat ajánlottak fel a segítségre szoruló betegek számára saját egészségügyi intézményekben, ideértve a gyermekgyógyászati szolgáltatások biztosítását is. Közölte, az első kezelésre szoruló gyermekeket már átszállították Lengyelországból Olaszországba, ahol megkapják a szükséges ellátást. Az EU-országok kórházaiban a gyermekek, az újszülöttek és édesanyjuk, a rákos betegek, az égési sérüléseket szenvedettek számára elérhetővé kell tenni a kezeléseket.

Az uniós tanács tájékoztatása szerint az egészségügyi miniszterek a tanácskozás során arra figyelmeztettek, hogy az Ukrajnából elmenekültek befogadása, valamint a háborúban megsebesültek és a krónikus betegségekben szenvedők átszállítása Ukrajnából, illetve hosszútávú gondozásuk, jelentős hatással lesz a tagállamok, köztük elsősorban az Ukrajnával határos országok egészségügyi rendszereire. A szakminiszterek összehangolt választ szorgalmaztak arra, hogy a tagállamok miként biztosítsák a rászorulók orvosi ellátását, illetékes hatóságiak pedig hogyan készüljenek fel a példátlan egészségügyi és humanitárius kihívásra. Egyetértettek, hogy az orvosi ellátásra szorulók evakuálása során elsőbbséget kell biztosítani a beteg gyermekeknek, és lehetővé kell tenni számukra, hogy családjuk közelében maradjanak.

A tagállamoknak egyeztetniük kell a menekültek akut ellátására vonatkozó befogadási kapacitásokat az ellátás folyamatosságának biztosítására, valamint mérlegelni ideiglenes kórházak létrehozásának lehetőségeit Lengyelországban. Leszögezték: a tagállamoknak támogatniuk kell egymást annak biztosítására, hogy az egészségügyi rendszereik képesek legyenek megbirkózni a váratlan kihívással.

(forrás: MTI)
hirdetés

Könyveink