2024. április. 27., szombat - Zita.
hirdetés

Február 19. Kossuth Zsuzsanna születésnapja, a Magyar Ápolók Napja

Újszülöttápolási kézikönyv jelenik meg az ápolók napján

Február 19-e a Magyar Ápolók napja. Ezen a napon született Magyarország első főápolónője, az önfeláldozó és elkötelezett ápolási tevékenységéről híres Kossuth Zsuzsanna. A nevezetes nap alkalmából, a Melletted a helyem Egyesület támogatásával, újszülöttápolási tankönyv jelenik meg. A tankönyv számos olyan új eljárást ismertet, amelyek alkalmazása a magyarországi újszülött ellátás minőségét jelentősen javíthatják, valamint hozzáférést biztosít a neonatológia legújabb eredményeihez.

Kossuth Zsuzsanna születésnapja emlékére a magyar ápolókat ünnepeljük február 19-én. Ő volt hazánk első országos főápolónője, aki fivére, Kossuth Lajos felkérésére, az 1848-as harcokban megszervezte a hadisebesültek ellátását. Kossuth Lajos húga, bár nem volt szakképzett ápoló, a szabadságharc idején három hónap alatt hetvenkét tábori kórházat létesített. Az általa bevezetett betegápolási rendszer egész Európában egyedülálló és úttörő volt. Kossuth Zsuzsanna olyan szellemi örökséget hagyott ránk, amely a ma és a jövő ápolója számára egyaránt példaértékű. Kossuth Zsuzsanna hősies, önfeláldozó, emberséges tevékenysége volt a hazai ápolás fejlődésének egyik első alapköve.

A Melletted a helyem Egyesület elnökségének legfőbb célkitűzése a hazai újszülött/koraszülött ápolási helyzet javítása és egységesítése. Ennek okán kezdeményezte az egyesület elnöksége a 2016-ban kiadott „Neonatal Nursing Care Handbook” amerikai újszülöttápolási kézikönyv magyar nyelvre fordítását, tankönyvként való kiadását. Tisztelegve Kossuth Zsuzsanna emlékének, valamint felhívva a figyelmet a magyar ápolók állhatatos munkájára, a könyv megjelenését február 19-ére, a Magyar Ápolók Napjára időzítették.

A tankönyv egy amerikai újszülöttápolási kézikönyv magyar nyelvű kiadása. Legnagyobb előnye az, hogy a régi „tévhiteket” bizonyítékokon alapuló ismeretekkel cáfolja, és számos olyan új eljárást ismertet, amelyek alkalmazása az újszülött ellátás minőségét jelentősen javíthatják. Bízom benne, hogy ez a könyv hozzájárul ahhoz, hogy az újszülötteket/koraszülötteket ápoló nővérek tudása aktuális, bizonyítékokon alapuló ismeretanyaggal gyarapodjon”, hangsúlyozta dr. Nádor Csaba neonatológus, a Melletted a helyem Egyesület elnöke.

A Semmelweis Kiadó gondozásában megjelent tankönyv különlegessége, hogy a szakmai lektorálásban magyar neonatológus szakemberek mellett ápolók és szülők is részt vállaltak.

(forrás: MedicalOnline)
hirdetés

Könyveink