2024. április. 29., hétfő - Péter.
hirdetés

Újra itt az óraátállítás!

A végleges döntés még várat magára: vasárnaptól újra kezdődik a téli időszámítás; hajnali 3-kor az órákat vissza kell állítani 2 órára.

Amíg nem lesz közös megegyezés az uniós országok között, addig csekély az esélye annak, hogy megszüntethető az óraátállítás, írja közleményében a Magyar Alvás Szövetség, jelezve: csinálni azonban kell, és beszélni is róla, hogy mi maradjon majd a végleges időszámítási zóna.

Mi magyarok nyárit szeretjük jobban, de nem kevesen a télit preferálják. Ami az eredeti volt, amíg nem kezdődött el ez a világméretű óraigazítás az emberi létet meghatározó cirkadián ritmusára hatóan, ami ugye a Nap és a Hold, a természetes világosság és sötétség változásaira épül. "A mesterséges fénnyel meg tudjuk hosszabbítani a nappalokat, vagyis az ébrenlétünket – az éjszakai alvás rovására hangsúlyozza G. Németh György, a Magyar Alvás Szövetség elnöke , amivel az elmúlt száz évben jelentősen visszaéltünk. A számítógép, a laptop és az okostelefon elterjedése óta pedig még tovább romlottak a megfelelő alvás esélyei. Elérkezett az idő, hogy a pihentető alvás feltételein, körülményein változtassunk, a tudomány álláspontja mellett az emberek véleményét sem figyelmen kívül hagyva.

Annak, aki 40-45 éves koráig belenyugszik abba, hogy nem alszik jól vagy eleget, az élethossza akár tíz évvel is megrövidülhet, függetlenül attól, hogy a nyári vagy az téli időzóna híve. A végleges döntés még várat magára, de jó, ha nem felejtjük el: október utolsó vasárnapján, azaz a hétvégén hajnali három órakor eggyel vissza, azaz két órára kell tekerni a mutatót, így egy órával több idő lesz az alvásra. Legalábbis aznap, írja a szövetség.  

   

(forrás: Magyar Alvás Szövetség, MTI-OS)
hirdetés

Könyveink