2024. április. 29., hétfő - Péter.
hirdetés

Újabb vészjósló jelentés a koleráról

A helyzet riasztóan alakul, a kolera újabb és újabb térségekre terjed át – írta a WHO péntek esti közleményében, amit az atv.hu idéz.

Kapcsolódó cikkek

A szíriai egészségügyi tárca szerint a 14 szíriai tartományból 11-ben szeptember vége óta 594 kolerás megbetegedést és 39 halálesetet jelentettek. Szíriában a több mint 10 éven át tartó háborús pusztítás következtében sok helyen megrongálódott az ivóvízhálózat, emiatt a lakosság jelentős része veszélyes vízforrások használatára kényszerül. Az ENSZ szerint Szíriában a víztisztítóüzemek csaknem kétharmada, a szivattyúállomások fele, és a víztornyok egyharmada szenvedett károkat, a kolera pedig főként szennyezett vízzel, illetve étellel terjedő, súlyos hasmenést és kiszáradást okozó betegség.

A közel-keleti országban, ahol legutóbb 2009-ben tört ki kolerajárvány, feltételezések szerint az Eufrátesz folyóba került szennyvíz okozta a betegség ismételt felbukkanását;  a lakosság több mint egynegyedének ivóvízforrása az Eufrátesz. Segélyszervezetek szerint a szomszédos Libanonból és Irakból is jelentettek kolerás megbetegedéseket.

Világszerte éves átlagban 1,3-4 millió közé tehető a kolerás megbetegedések és 21-143 ezer közé a kór halálos áldozatainak száma – tudatta az MTI nyomán a lap.

(forrás: ATV/MTI)

cimkék

hirdetés

Könyveink