2024. július. 03., szerda - Kornél, Soma.
hirdetés
hirdetés

Újabb városban létesít campust a Debreceni Egyetem

Siófok után Hajdúszoboszlót is bekapcsolja a felsőoktatásba a Debreceni Egyetem: a gyógyturizmushoz, termálturizmushoz kötődően az egészségipar teljes gyakorlati képzési spektrumával megjelenik az intézmény a fürdővárosban.

Csaknem egyéves tárgyalássorozatot követően született megállapodás a Debreceni Egyetem hajdúszoboszlói campusának létrehozásáról. Szilvássy Zoltán rektor, Bács Zoltán kancellár, Czeglédi Gyula polgármester és Bodó Sándor országgyűlési képviselő Hajdúszoboszlón egyeztetett a részletekről. 

Manapság világtrend, hogy a komplementer medicina jegyében a páciensek – akár egészséges emberek – átalakítják életmódjukat és táplálkozásukat, testmozgást végeznek, ami igazoltan hatékony lehet például magas vérnyomás, cukorbetegség, inzulinrezisztencia, potencia- és mozgásszervi zavarok, vérnyomásingadozás esetén. Gyógyhelyekre többnyire mozgásszervi betegségek miatt mennek, ugyanakkor a termálfürdős kezelések mögött gyakran nincs minőségbiztosított klinikai vizsgálat, pedig ezeknek a szolgáltatásoknak is van korszerű tudományos háttere. Hajdúszoboszlón mindemellett kiváló gimnáziumok is vannak, ezekhez testközelbe hozzuk a Debreceni Egyetemet. Az ide tervezett campus ugyanúgy az intézmény egysége lesz, mint a debreceniek, a böszörményi, a nyíregyházi és a siófoki – világította meg a tervezet hátterét Szilvássy Zoltán rektor. Hozzátette: az új campus az intézményhez kötődő Termál-Egészségipari, valamint a Magyar Sport- és Életmódfejlesztő Klaszterben is fontos szerepet tölt majd be.

A fürdőváros és az egyetem együttműködése évtizedekkel ezelőtt kezdődött pilot-kutatásokkal a gyógyfürdőben. A komplexum az elmúlt években gyakorlati helyként szolgált a gyógytornászhallgatók számára, illetve jelenleg is zajlik kisrepülőgépes képzés a repülőtéren.

A teljes információ az egyetem honlapján

 

Forrás: DE
Forrás: DE

(forrás: Debreceni Egyetem)
hirdetés

Könyveink