2024. április. 29., hétfő - Péter.
hirdetés

Új egészségügyi miniszter Szlovéniában

A szlovén parlament pénteken jóváhagyta Valentina Prevolnik Rupel új egészségügyi miniszter kinevezését, aki ezt követően letette miniszteri esküjét.

Danijel Besic Loredan egészségügyi miniszter júliusi távozása óta Robert Golob kormányfő töltötte be ideiglenesen a tisztséget. Loredan azért mondott le, mert nézeteltérése támadt Golobbal az egészségügyi rendszer fejlesztését illetően.

Az új miniszter az egészségügyi ellátáshoz való jobb hozzáférést, a szolgáltatásokat reformját és a háziorvossal nem rendelkező betegek problémájának mielőbbi megoldását emelte ki prioritásként a parlament egészségügyi bizottságának meghallgatásán, amely kedden támogatta jelöltségét.

Golob parlamenti beszédében elmondta: Rupel látja a legjobban az egészségügy kihívásait, ezért ő a legjobb választás a tisztségre. Rámutatott, hogy az új miniszter 2008-ban doktorált egészségügyi ellátás minőségéből és finanszírozásából, az elmúlt három hónapban pedig – a minisztérium államtitkáraként szorosan együttműködött a tisztséget ideiglenesen betöltő Golobbal. A kormányfő reményét fejezte ki, hogy Rupelnek sikerül csökkentenie a várakozási időt, és több beteg számára teszi lehetővé a háziorvoshoz való hozzáférést. Fő feladata az lesz tette hozzá , hogy minőségi egészségügyi szolgáltatásokat biztosítson.

Mindhárom koalíciós párt képviselői üdvözölték Rupel kinevezését.

A parlament pénteken menesztette tisztségéből Irena Sinko mezőgazdasági minisztert is, aki miután közölték vele, hogy már nem élvezi a miniszterelnök bizalmát nem akart önként távozni. A bizalomvesztés oka az volt, hogy az állategészségügyi és élelmiszerbiztonsági hivatal nem megfelelően reagált a tiltott növényvédőszereket tartalmazó gyümölcsök és zöldségek behozatalára, és nem tájékoztatta erről a nyilvánosságot.

(forrás: MTI)

cimkék

hirdetés

Könyveink