2024. április. 29., hétfő - Péter.
hirdetés

Több mint száz háziorvos tüntet reggel óta Romániában

A Maszol szerint több mint száz háziorvos és szakorvos tüntet csütörtökön reggeltől a Kolozs Megyei Egészségbiztosító Pénztár (CNAS) székháza előtt.

Az új elszámolási rendszerben lényegesen kevesebb bevételre számíthatnak az orvosok a biztosítóház részéről, ezzel pedig veszélybe kerül a család- és szakorvosi rendelők működtetése. Az egészségbiztosító által javasolt díjak lényegesen alacsonyabbak a tavalyinál.

A háziorvosok szerint ha a kormány kitart álláspontja mellett és az egészségbiztosító a tavalyinál is kevesebb pénzt számol el tevékenységükre, akkor kénytelenek lesznek plusz térítést kérni a betegektől, sőt mi több, nem írják alá a szerződést a CNAS-vel, aminek egyenes következménye, hogy nem írhatnak fel ártámogatott gyógyszereket, de még államilag támogatott – kórházi, poliklinikai – vizsgálatokra sem küldhetik a betegeket.

A háziorvosok azt kérik, a kormány vonja vissza tervezetét, amely akár 40 százalékkal is csökkentené a rendelők bevételét, miközben az idei esztendőtől egyébként is nagyobbak az adók és többe kerül az orvosi rendelők fenntartása, írja helyszíni beszámolójában a Maszol.

A tiltakozó orvosokat kérdezve kiderült, hogy egyesek közülük a hónap végén 5000–6000 lej körüli nettó jövedelemmel maradnak, mások 8000–10 000 lejjel, a legszerencsésebbek pedig akár a 15 000–20 000 lejt is elérhetik egy hónap alatt, ha sok betegük és konzultációjuk van, és sok szolgáltatást számláznak az Egészségbiztosítási Pénztárnak. Az orvosok többségének elmondása szerint azonban nem érik el a 10–15 ezer lejes nettó fizetést, ahogyan azt Marcel Ciolacu miniszterelnök nemrég kijelentette. Ezek az összegek legfeljebb a praxis teljes bevételét jelentik.

(forrás: maszol.ro)
hirdetés

Könyveink