2024. április. 29., hétfő - Péter.
hirdetés

Túlhajszoltak és alulfizetettek az iráni orvosok

A szabadeuropa.hu szerint az öngyilkosságba menekülő fiatal iráni orvosok riasztóan nagy száma kétségessé teszi az ország egészségügyi rendszerének jövőjét.

Irán öngyilkossági krízissel néz szembe a fiatal orvosok körében. A rezidens orvosok azt mondják, hogy túlterheltek, alulfizetettek, és gyakran megalázzák őket az idősebbek. Egyes becslések szerint a kezdő orvosok egyharmada küzd öngyilkossági gondolatokkal. Eközben évente több ezer orvos dönt úgy, hogy külföldön jobb munkakörülményeket keresve elhagyja Iránt.

„A rezidensek körében ma már válsághelyzet az öngyilkosság” mondta Nima Sahriarpur sürgősségi orvos a Habar Online iráni hírportálnak. Lehet, hogy igaza van: a március 19-én véget érő iráni évben tizenhat rezidens orvos követett el öngyilkosságot. Egy évvel korábban tizenhárom fiatal orvos vetett véget az életének, írja a lap.

Vahdat Sariat, az Iráni Pszichiátriai Szövetség vezetője szerint Iránban a rezidens orvosok harminc százaléka fontolgatja az öngyilkosságot. Szeptemberben Sariat és Hamid Jakubi, az iráni öngyilkosság-megelőzési tudományos társaság vezetője sürgette az egészségügyi minisztert, hogy tegyen lépéseket. Levelükben egy tanulmányra hivatkoztak, amely szerint a teheráni rezidens orvosok huszonöt százaléka szenved súlyos depresszióban. Több intézkedést javasoltak a probléma kezelésére, a többi közt a túlzott műszakok csökkentését, a rezidens orvosok biztosítását, fizetésük felülvizsgálatát és mentálhigiénés támogatás nyújtását.

(forrás: Szabad Európa)
hirdetés

Könyveink