2024. július. 03., szerda - Kornél, Soma.

Továbbképzés határon túli orvosoknak

Határon túli magyar orvosoknak tartanak továbbképzést a HIV- és AIDS-betegek ápolásáról Budapesten – tájékoztatta az Egyesített Szent István és Szent László Kórház-Rendelőintézet szerdán az MTI-t.

A HIV- és AIDS-betegek gondozását és kezelését végző egyetlen magyarországi centrum, a Szent László Kórház péntektől vasárnapig harmadik alkalommal tart továbbképző előadást és gyakorlati tréninget a határon túli, kárpátaljai és erdélyi magyar orvosoknak.

Mindkét országban súlyos problémát jelent a HIV-fertőzöttek magas száma, elsősorban az intravénás droghasználók közül kerülnek ki, és emelkedik a szexuális úton megfertőződő fiatalok száma, illetve több az anyáról gyermekre történő átvitel. Ukrajnában az epidemiológiai becslések szerint a lakosság 1,6 százaléka HIV-fertőzött. Romániában a nem megfelelően sterilizált tűk és fecskendők miatt elsősorban gyerekeknél több mint 15 ezer fertőzést regisztráltak a 80-as években. Az akkor gyermekként megfertőződöttek mostanra szexuálisan aktív korba léptek.

Az Európai Unió által finanszírozott NEAT (Network of European AIDS Treatment / Európai AIDS-kezelés hálózata) program keretében tartandó konferencián többek között a betegség diagnosztikájáról, a szövődmények diagnosztikájáról és kezeléséről, a hosszú távú mellékhatásokról, a gyermekvállalásról, valamint a megelőzésről tartanak előadásokat. Ezenfelül most első alkalommal laboros továbbképzést is tartanak.

A továbbképzésre elsősorban Ungvárról, Munkácsról, Beregszászról és Nagyszőlősről, illetve Marosvásárhelyről és Kolozsvárról érkeznek magyar orvosok.

(forrás: MTI)
Olvasói vélemény: 0,0 / 10
Értékelés:
A cikk értékeléséhez, kérjük először jelentkezzen be!
hirdetés