2024. április. 29., hétfő - Péter.
hirdetés

Tényleg olvashatatlan az orvosok kézírása?

Több kutatás is foglalkozott azzal, vajon tényleg minden orvos kézírása olvashatatlan-e, vagy ez az egész egy városi legenda. A Telex cikke.

A BMJ szaklapban megjelent tanulmányhoz kutatók 209 egészségügyi dolgozót, köztük 82 orvost kértek meg arra, hogy tíz másodperc alatt írjanak le egy adott szöveget. Az eredmények azt mutatták, hogy az orvosok kézírása nem volt kevésbé olvasható, mint a többieké. A kutatás során jellemzően a férfiak és a magasabb beosztásban dolgozók írtak csúnyábban. Az általános olvashatósági pontszámok alapján a kutatók azt a következtetést vonták le, hogy az átlagos orvos írásának olvashatósága valahol a „korrekt” és a „jó” közötti skálán mozog.

Egy másik kutatás során 10 jobbkezes és 10 balkezes, különböző foglalkozású embert vizsgáltak. Az alanyok között volt könyvelő, ügyvéd, autótechnikus, építőmunkás, mérnök, orvos és tudós. A résztvevőknek 17 másodperc alatt kellett leírniuk az „A gyors barna róka átugrik a lusta kutyán.” („The quick brown fox jumps over the lazy dog.”) mondatot. A hibásan formált betűk számát egy olyan független vizsgáló ítélte meg, aki nem vette figyelembe a résztvevők foglalkozását, sőt, egyéb más karakterjegyeiket sem. Négy vizsgáló egymástól függetlenül értékelte az írásminták olvashatóságát egy négyfokozatú skálán: gyenge, tisztességes, jó és kiváló. Az eredmények azt mutatták, hogy az orvosok kézírása semmivel sem volt rosszabb, mint bárki másé. A tanultsági különbségek beleszóltak viszont az eredménybe, és ebben a kutatásban is azt találták, hogy a férfiak csúnyábban írtak, mint a nők.

Készült olyan kutatás is, amelynek eredményei azt mutatják: az orvosok igenis csúnyábban írnak, mint a többi foglalkozást űzők. Egy, a The Medical Journal of Australia szaklapban megjelent tanulmány szerint 200 orvos és 500 közösségi önkéntes összehasonlítása során kiderült, hogy az orvosok sokkal több ronda betűt írnak le, mint az önkéntesek. Szintén a BMJ-ben jelent meg egy másik tanulmány, amelyből ugyancsak az derült ki, hogy az orvosok több deformált betűt írnak, mint a többi egészségügyi dolgozó.

A kutatók szerint érdemes lenne megfontolni a nagybetűk használatát a recepteken – ameddig szükség van rájuk, persze, hiszen a legtöbb országban ma már inkább elektronikusan és/vagy nyomtatva adják ki őket az orvosok, írja a lap.

Petra képe a Pixabay-en
Petra képe a Pixabay-en

(forrás: Telex)
hirdetés

Könyveink