2024. április. 30., kedd - Katalin, Kitti.
hirdetés

Tehénről terjedt emberre a madárinfluenza

Fertőzött tehéntől kapta el a madárinfluenzát egy ember Texasban; az Egyesült Államokban, ez az első eset, amikor bizonyítottan másik emlősről terjedt át a vírus az emberre, írja a New Scientist nyomán a Telex.

A szövetségi járványügyi és betegségmegelőzési központ (Centers for Disease Control and Prevention, CDC) április 1-jén jelentette a hírt, miután a tesztek hétvégén megerősítették a fertőzés jelenlétét. A madárinfluenzás személy egyetlen tünete jelenleg a kötőhártya-gyulladás, vírusellenes gyógyszereket szed és lábadozik.

A CDC megjegyezte, hogy ez a fertőzéses eset nem változtat a H5N1 madárinfluenza humán-egészségügyi kockázatértékelésén az Egyesült Államok lakossága számára, amelyet a szervezet továbbra is alacsonynak ítél. Azoknak az embereknek azonban, akik védekezés nélkül sokáig érintkeznek fertőzött madarakkal vagy más állatokkal, vagy fertőzött madarakkal vagy más állatokkal szennyezett környezetben dolgoznak, nagyobb a veszélyük a fertőzésre.

A múlt héten az Egyesült Államokban öt államban (Texasban, Kansasben, Michiganben, Új-Mexikóban és Idahóban) jelentettek fertőzött teheneket, az Egyesült Államok mezőgazdasági minisztériuma szerint egyelőre nem világos, hogyan betegedtek meg az állatok.

A WHO nyilvántartása szerint 2003 és 2020 vége között összesen 862 H5N1-gyel megfertőződött embert találtak. Némi aggodalomra azért okot adhatott a nagyon magas halálozási ráta, a fertőzöttek 53 százaléka, 455 ember belehalt a betegségbe, de továbbra is kifejezetten ritka, hogy a betegség állatról emberre ugorjon. Legutóbb Kínából jelentettek olyan eseteket, amikor valaki madárinfluenzával fertőződött meg, és bele is halt. Az egyik esetben egy nő kapta el a vírus H3N8 altípusát, 2023 decemberében pedig a H3N2 és H10N5 törzseinek kombinált fertőzése okozott halálozást, írja a lap.

(forrás: Telex)
hirdetés

Könyveink