2024. május. 21., kedd - Konstantin.
hirdetés

Tabajdi: Nem kerülhet klónozott állat az élelmiszerboltok polcaira!

Tabajdi Csaba, az MSZP Európai Parlament (EP) Delegáció vezetője, a Mezőgazdasági Bizottság főtagja, az EP szocialista frakciójának vezérszónokaként tegnap késő este felszólalt az állatok élelmiszer-ipari célú klónozásáról rendezett brüsszeli plenáris vitában. Tabajdi elmondta, hogy az állatok élelmiszer-iparú célú klónozása jelentős kockázatokkal, veszélyekkel járhat. Jelenleg a klónozott állatoktól származó termékek semmiféleképpen nem engedhetőek be az élelmiszerláncba.

Az eddigi kockázatbecslések bizonytalanságát az okozza, hogy a jelenleg rendelkezésre álló tudományos vizsgálatok száma kicsi, a mintaszám alacsony és csak két állatfajra korlátozódik: a sertésre és a marhára. A kockázatbecslést ezért szélesíteni kell egyéb klónozott állatfajokra. A legfontosabb a megfelelő, a termelőktől független szakmai felügyelet garantálása, a kutatások során klónozott állatok regisztrációja, valamint egészségük és jólétük nyomon követése. Elengedhetetlen a fogyasztók tudományos tények alapján való tájékoztatása az állatok klónozásáról, és annak emberi egészségre gyakorolt lehetséges következményeiről. Ezzel párhuzamosan az Európai Bizottságnak garantálnia kell, hogy a tengeren túli amerikai, argentin, illetve brazil klónozással tenyésztett állatokból származó termékek import útján semmiképpen ne kerülhessenek be az európai piacra, az európai élelmiszerboltok polcaira, hiszen azok nem felelnek meg élelmiszerbiztonsági előírásainknak - közölte a vezérszónok.

"Ezzel egyidejűleg a tudomány fejlődését nem lehet és nem is szabad megállítani, a népesség- és az élelmiszerár-robbanás okán sem tehetjük meg, hogy nem számolunk a biotechnológia, a géntechnológia adta lehetőségekkel. Ezért támogatni kell a tudományos kutatásokat a legszigorúbb állatjóléti és élelmiszerbiztonsági előírások betartása és az állatállomány genetikai sokféleségének fenntartása mellett." - zárta felszólalását Tabajdi Csaba.

Forrás: Országos Sajtószolgálat

cimkék

hirdetés

Könyveink