2024. május. 11., szombat - Ferenc.
hirdetés

Sztrájkolnak az osztrák orvosok

Bécsben, Karintia és Burgenland tartományokban sztrájkba léptek az orvosok szerdán – adja hírül a Kisalföld.

A munkabeszüntetéssel az egészségügyben tervezett átalakítások hátrányos következményeire hívják fel figyelmet az osztrák orvosok – írja a portál. A minisztérium elképzelése szerint csökkenteni kell a kiadásokat, valamint összehangolni például az orvosi rendelők, gyógyszertárak működését, és meghosszabbítanák a nyitvatartási időket is.

Az orvoshiány Burgenlandban is létező probléma, van olyan körzet a határ mentén, amely mind a mai napig betöltetlen. Egy felmérés szerint a következő időszakban az alapellátás munkahelyeinek egyharmada üres lesz a tartományban. A minisztérium részéről olyan megoldási javaslat is felmerült, hogy azoknak a fiatal orvosoknak, akik a diploma megszerzése után külföldön vállalnak munkát, vissza kellene fizetnie a tandíjat.

A szakmai szövetség ez utóbbit is ellenzi, meglátásuk szerint, a terezett változások a magánpraxisok végének kezdetét jeleni. A költségcsökkentést pedig a kormányzat részéről megszorító intézkedésnek tartják. Meglátásuk szerint ösztöndíj rendszert kellene kidolgozni. A burgenlandi tartományi vezetés nyitott a tárgyalásokra, azonban úgy vélik, hogy a minisztérium tervei végrehajthatók és a szakma a javát szolgálják.

 

(forrás: Kisalföld Online)
hirdetés

Könyveink