2024. április. 27., szombat - Zita.
hirdetés

Sztrájkba léptek a német orvosok

Németországban háromnapos sztrájkba kezdtek a háziorvosok és szakorvosok az alacsony bérek és a fojtogató bürokrácia miatt, írja az Index.

Több ezer német rendelő és klinika zárva tart. A kormány egészségpolitikája váltotta ki a szakemberek nemtetszését, ami szerintük növeli a költségeket, csökkenti a bevételeket, és egyre több bürokráciával terheli őket.

Már több mint 20 német orvosszövetség csatlakozott a háromnapos sztrájkhoz, írja a lap, jelezve: Karl Lauterbach egészségügyi miniszter úgy nyilatkozott, nem érti, miért van szükség sztrájkra éppen most, amikor rengeteg a beteg. Az orvosok pénzkövetelése köztudott, de szerinte ezzel a sztrájkkal nem jutnak sehova.

Eugen Brysch, a betegek érdekeit védő Deutsche Stiftung Patientenschutz alapítvány elnöke azt hangsúlyozta, minden szakma dolgozói sztrájkolhatnak az érdekeiért, de ez a sztrájk most nem a megfelelő embereknek okoz kellemetlenségeket.

A sztrájkban részt vevő egyesületek azzal érveltek, hogy a leállás célja a betegek jólétének hosszú távú védelme, és a jelenlegi akciót „kisebb rossznak” nevezték, mivel egyre több praxis kényszerül bezárni, és egyre több orvos megy korán nyugdíjba. Az alacsony orvosi fizetések az egészségbiztosítók által rájuk kényszerített költségvetés következményei. Az egészségügyi minisztérium azonban úgy véli, Németországban az orvosok viszonylag jól fizetettek, úgyhogy egyelőre nem hajlandók emelni a béreket, de a bürokrácia kérdésével foglalkoznak, mert az már a miniszter szerint is gond.

(forrás: Index)
hirdetés

Könyveink