2024. május. 16., csütörtök - Mózes, Botond.
hirdetés

Kitekintő

Szokatlan kutatásokat támogat a Gates Alapítvány

76 szokatlan megközelítést alkalmazó, új kutatást támogat a Bill és Melinda Gates Alapítvány egyenként 100 ezer dollárral – jelentették be kedden a jótékonysági szervezet illetékesei.
A támogatott pályázatok között olyanok vannak, mint Andrew Fung elképzelése: rágógumis nyálmintavétel segítségével meghatározni a maláriát jelző anyagok jelenlétét a szervezetben.

Az eljárás előnye, hogy nem kell vérvétel hozzá, ezáltal egyszerűen, bárhol és bármikor beszerezhető a minta, ráadásul fájdalom nélkül. Hátránya, hogy a nyálban kisebb mennyiségben vannak jelen a biomarkerek, és a gyerekeknél figyelni kell arra is, nehogy lenyeljék a nyálgyűjtő rágógumit.

A keddi bejelentés már a harmadik köre a Gates Alapítvány azon kezdeményezésének, hogy az eddigitől eltérő, merész tervek kidolgozására ösztönözzék a kutatókat. Az alapítvány elsősorban a fertőző betegségek – HIV, malária, tbc, tüdőgyulladás, hasmenéssel járó kórképek – kezelésére és megelőzésére szolgáló programokat karolja fel.

A pályázatra mintegy háromezer tervet nyújtottak be, melyek közül 16 országból érkezett 76 kutatási elképzelés megvalósítását segíti az odaítélt 100–100 ezer dollár.

MTI

cimkék

hirdetés

Könyveink