2024. július. 03., szerda - Kornél, Soma.
hirdetés
hirdetés

Szerdától szombat éjfélig harmadfokú hőségriasztás lép életbe

Az országos tisztifőorvos a HungaroMet Magyar Meteorológiai Szolgáltató Nonprofit Zrt. előrejelzései alapján legmagasabb, harmadfokú hőségriasztást rendel el az ország egész területére 2024. június 19-én (szerda) 0.00 órától 2024. június 22-én (szombat) 24:00 óráig.

A hőség az egészséges szervezetet is megviseli, de a kisgyermekek, az idősek, a várandósok, valamint a szív- és érrendszeri betegséggel élők különösen veszélyeztetettek.

A Nemzeti Népegészségügyi és Gyógyszerészeti Központ és a BM Országos Katasztrófavédelmi Főigazgatóság azt kéri az állampolgároktól, hogy a nagy melegben fogyasszanak több folyadékot, elsősorban vizet. A déli órákban semmiképpen ne tartózkodjanak a tűző napon, és ne feledkezzenek meg a napvédő krémek használatáról, továbbá a sapka, vagy kalap viseléséről sem.

Aki teheti, tartózkodjon árnyékban, légkondicionált helyiségben, a legmelegebb órákban kerülje a megterhelő fizikai munkát. Az autóval közlekedőket különös óvatosságra intjük, rájuk is kedvezőtlen hatással lehet a rendkívüli  meleg. A vízparton tartózkodók hűtsék le magukat, mielőtt vízbe mennek! Felhevült testtel ne ugorjanak a vízbe!

Ilyen időszakban fontos a fokozott odafigyelés. A gyermekeket, házi kedvenceket néhány percre se hagyják a parkoló autóban! Még egy félárnyékban parkoló jármű utastere is életveszélyesen felmelegedhet. Ha bárki autóban hagyott gyermeket vagy háziállatot lát, azonnal hívja a 112-es segélyhívószámot!

A szabadtéri tüzek megelőzése érdekében erdőben csak a kijelölt tűzrakóhelyen gyújtsunk tüzet, ott is csak akkor, ha az adott vármegyében nincs tűzgyújtási tilalom. Ilyen melegben ott sem javasolt elégetni a kerti zöldhulladékot, ahol egyébként az önkormányzat engedélyezi. Ha grillezünk vagy bográcsozunk, a tüzet egyetlen percre se hagyjuk felügyelet nélkül.

Az országos tisztifőorvos által kiadott hőségriasztások híre a BM Országos Katasztrófavédelmi Főigazgatóság által üzemeltetett VÉSZ applikáción keresztül is elérhető. A VÉSZ felhasználói már a riasztás kihirdetésekor rövid szöveges üzenetben értesítést kapnak annak időtartamáról és fokozatáról.

Ivókutakkal, vízosztással, locsolással enyhítik a hőségérzetet a fővárosban

Ivókutak működtetésével, locsolással és vízosztással enyhítik a budapestiek és a városba látogatók hőségérzetét a fővárosi közszolgáltatók, tájékoztatott a Főpolgármesteri Hivatal.

A fokozódó kánikula és az ország több területére már kiadott hőségriasztás miatt Karácsony Gergely főpolgármester utasítására a főváros cégei és intézményei közösen keresik azokat a megoldásokat, amelyekkel hozzájárulhatnak az élhető Budapest megteremtéséhez és fenntartásához.

A fővárosban 288 közparki ivókút működik, illetve a Fővárosi Vízművek további 766 közkifolyót, azaz kék nyomós kutat üzemeltet. A hőségre való tekintettel a FŐKERT Kertészeti Divízió valamennyi, a kezelésében lévő ivókút működését fokozottan ellenőrzi. Továbbá arra kérik a lakosságot, hogy ha nem működő ivókutat találnak, azt a 06 1 700 7000-es telefonszámon, vagy az This e-mail address is being protected from spambots. You need JavaScript enabled to view it. e-mail címen jelentsék be. Ugyanakkor felhívták a figyelmet arra, hogy a parki, köztéri szökőkutakban szigorúan tilos a fürdés. Ezek vize nem ivóvíz, fogyasztása különösen veszélyes lehet az egészségre.

A Fővárosi Vízművek felkészült arra is, hogy a korábbi évekhez hasonlóan megnövelje a szolgáltatási területén kívüli agglomerációs települések irányába átadott víz mennyiségét, ha erre igény mutatkozik. A  vízhiánnyal járó csőtöréseket sürgősséggel, a lehető legrövidebb időn belül igyekszik elhárítani a vállalat. Ahol a munka jellegéből adódóan elhúzódó javítás várható, ott szükségkutat vagy lajtos kocsit biztosítanak az ideiglenes vízvételezés érdekében.

Az FKF Köztisztasági Divíziónál hőségriadó elrendelésével fokozott készültség lépett életbe, amely szerint locsolóautóik folyamatosan, kétszer tizenkét órás műszakban, műszakonként jellemzően 20-21 célgéppel locsolják a budapesti közúthálózatot. A nappali műszakban az FKF mosó, locsoló célgépei elsősorban a lakótelepeket, sűrűn lakott városrészeket hűtik, éjszaka pedig a budapesti fő- és közösségi közlekedési útvonalakat, hogy a munkagépek a lehető legkisebb mértékben akadályozzák a forgalmat.

A kánikulai napokon a város hűtését segíti, hogy 2019 óta 35 ezer újonnan ültetett fával nőtt a budapesti parkosított zöldterület. Az új járműbeszerzéseknek köszönhetően folyamatosan növekszik a klímaberendezéssel ellátott villamosok, trolibuszok és autóbuszok száma. A klímaberendezések karbantartását a műszaki szolgálatok kiemelt feladatként kezelik. Továbbá az M3 metróvonalon a Nagyvárad tér, Lehel tér, Dózsa György út, Göncz Árpád városközpont, Forgách utca, Gyöngyösi út, Újpest-városkapu és Újpest-központ állomásokon ivókutak állnak az utazók rendelkezésére.

A Budapest Gyógyfürdői és Hévizei Zrt. strandjai a harmadfokú hőségriasztás esetén este egy órával tovább, naplementéig nyitva tartanak. A különböző vízhőmérsékletű medencék mellett a strandok parkos területei is enyhítik a napközbeni forróságot, a százéves, árnyat adó fák alatt pedig több fokkal hűvösebb a levegő a belvároshoz képest.

hirdetés

Könyveink