2024. április. 28., vasárnap - Valéria.
hirdetés

Stroke világnap: tudatosságot ébreszteni

Október 29-én, a Stroke Világnapján célunk a figyelem középpontjába állítani a stroke-betegség megelőzésének fontosságát. Az agyvérzés az egyik legveszélyesebb betegség, ami évente milliók életét veszélyezteti világszerte. A Strokeinfó Alapítvány kiemelt figyelmet fordít a stroke megelőzésére és a tünetek felismerésére, hiszen a megfelelő időben történő beavatkozás és a rehabilitáció kulcsfontosságú a betegek felépülése szempontjából.

Október 29-én a világszerte megünneplik a Stroke Világnapot, amelynek célja a stroke-betegség megelőzése, felismerése és a rehabilitáció fontosságának hangsúlyozása. A stroke, vagy agyvérzés, az egyik leggyakoribb és legveszélyesebb betegség, ami évente milliók életét veszélyezteti világszerte. Magyarországon minden harmadik haláleset az ischaemiás szívbetegséghez vagy a strokehoz köthető. Amivel így a szerzett rokkantság leggyakoribb oka.

A stroke túlélők közül négyből egy később újra agyvérzést kap. Az esetek háromnegyede megakadályozható a megfelelő hozzáállással és szemlélettel. A Strokeinfó Alapítvány célja, hogy felhívja a figyelmet a stroke tüneteire és a megelőzés lehetőségeire. A megfelelő életmód, a rendszeres testmozgás, a kiegyensúlyozott táplálkozás, valamint a vérnyomás- és koleszterinszint kontrollja mind fontos lépések a stroke kockázatának csökkentésében. Az Alapítvány arra kéri az embereket, hogy legyenek tisztában ezekkel a megelőzési módszerekkel, és tegyenek tudatos lépéseket az egészségük megőrzése érdekében.

A stroke időben történő felismerése és a megfelelő rehabilitáció lehetőséget ad a betegeknek a teljes vagy részleges felépülésre. Az alapítvány Élet a Stroke Után Mentor Programja például az egyik gyakori maradványtünet, az izommerevség mérséklésével foglalkozik botolinum toxin terápia segítségével. A Strokeinfó Alapítvány kiemelten fontosnak tartja ezen rehabilitációs lehetőségek támogatását, és számos programot kínál az említetten felül a stroke-betegeknek és családtagjaiknak, hogy segítséget nyújtson a felépülési folyamatban.

A Stroke Világnapja alkalmából ingyenes online rendezvényt tart október 30-án a Strokeinfó Alapítvány 12:00 órától. Az eseményt élőben (regisztráció nélkül) az alapítvány Facebook oldalán lehet követni. A bejelentkezésnél Folyovich András, az Észak-budai Szent János Centrum Kórház Neurológia osztály-Stroke Centrum osztályvezető főorvosa, a Nemzeti Stroke Prevenciós és Rehabilitációs Liga elnöke fog beszélni a stroke és a Stroke Világnapja vonatkozásában.

 

Az alapítvány elnöke, Sarkadi Gabriella, kiemelte: „A stroke nem csak egy egyszerű betegség, hanem életet veszélyeztető állapot. Mindannyiunk felelőssége, hogy tisztában legyünk a stroke tüneteivel és a megelőzés lehetőségeivel. Az alapítványunk készen áll arra, hogy segítséget nyújtson a stroke-betegeknek és családjaiknak ezen az úton, és felhívjuk a közösség figyelmét a stroke megelőzésének fontosságára.”

hirdetés

Könyveink