2024. szeptember. 27., péntek - Adalbert.
hirdetés
hirdetés

Strasbourg elutasította Karsai Dániel fellebbezését

Elutasította az Emberi Jogok Európai Bírósága (EJEB) Karsai Dániel fellebbezését. A testület korábban úgy ítélete, hogy az eutanázia lehetetlenné tétele nem sérti Karsai emberi jogait. A mostani döntés jogerős, jelzi a hvg.hu.

Két soros közleményben tudatta az EJEB, hogy a Nagykamara öttagú bírói tanácsa legutóbbi, 2024. szeptember 2-i ülésén úgy határozott, hogy elutasítja a Karsai Dániel kontra Magyarország ügy áttételére irányuló kérelmet.

Az ALS-ben szenvedő Karsai a júniusi döntés után fellebbezést adott be, és azt szerette volna elérni, hogy a 17 tagú Nagykamara foglalkozzon az ügyével, a testület ezt vetette most el. Külön indokolást ehhez nem fűztek.

Ilyen esetekben az öttagú bírói testület azt mérlegeli, hogy az ügy komoly, az Emberi Jogok Európai Egyezményének vagy jegyzőkönyveinek értelmezését vagy alkalmazását érintő kérdést, vagy komoly általános jelentőségű kérdést vet-e fel, és ebben az esetben a Nagykamara hozza meg a jogerős ítéletet. Ha ilyen kérdés vagy probléma nem merül fel, a testület elutasítja a kérelmet, és ekkor válik jogerőssé az ítélet – mint ahogy történt ebben az esetben is.

Június 13-én az Emberi Jogok Európai Bírósága ítéletében a többi közt azt írta: Karsai esetében az esetleges hibáknak potenciálisan széles körű társadalmi következményeik és kockázataik vannak, és az orvosok által asszisztált öngyilkosság visszaélések kockázatát rejti magában. Azt ugyanakkor hangsúlyozták, hogy a megfelelő jogi intézkedések szükségességét folyamatosan felül kell vizsgálni, figyelembe véve az egészségügyben bekövetkezett fejlődést. A Bíróság úgy ítélte meg, hogy a palliatív ellátás, beleértve a hatékony fájdalomcsillapításhoz való hozzáférést is, biztosítja az élet méltóságteljes végét.

A teljes információ

(forrás: hvg.hu)
hirdetés

Könyveink