2024. április. 29., hétfő - Péter.
hirdetés

Spanyolországban sincs már egészségügyi vészhelyzet

A spanyol kormány kihirdette a koronavírus-járvány miatt három éve bevezetett egészségügyi vészhelyzet végét, egyúttal eltörölte a kötelező maszkviselést.

Noha a betegség még mindig jelen van, de ez már nem egészségügyi krízishelyzet – jelentette ki José Manuel Minones egészségügyi miniszter a kormány ülését követő sajtótájékoztatón. Felidézte: az egészségügyi vészhelyzetet 2020. március 14-én rendelték el, és 1207 napig volt érvényben. Az ezzel járó korlátozó intézkedéseket a járvány enyhülésével párhuzamosan, fokozatosan vonta vissza a spanyol kormány. Legutóbb idén februárban döntött arról, hogy maszkot már csak az egészségügyi és szociális intézményekben, fogászati rendelőkben és gyógyszertárakban kell felvenni. Mostani határozatával pedig ezt az utolsó előírást is megszüntette.

Az egészségügyi miniszter elmondta: a rendelkezés hatályba lépését követően a maszkviselést már csak azokon a helyeken kérhetik, ahol erre a járvány előtt is szükség volt, például gyenge immunrendszerű betegek közelében.

Fontos megőrizni azt a felelősségvállalási kultúrát, amelyet az elmúlt években a maszk használatával elértünk – fogalmazott arra kérve a lakosságot, hogy akinek légúti fertőzésre utaló panaszai vannak, az elővigyázatosságból továbbra is hordjon maszkot, ha emberek közé megy.

Spanyolországban több mint 13,9 millióan fertőződtek meg igazoltan koronavírussal a járvány kitörése óta, a halálos áldozatok száma meghaladta a 121 ezret. A vírus elleni vakcina legalább két dózisát az oltható, öt évnél idősebb népesség mintegy 90 százaléka kapta meg, több mint 40 millióan.

José Manuel Minones beszélt arról is, hogy ősszel újabb oltási kampány indul az idősek és az egészségügyi dolgozók körében, akik az idén engedélyezett spanyol Hipra vakcinával kaphatnak emlékeztető oltást.

(forrás: MTI)
hirdetés

Könyveink